17. prosinca 2014.

Osnovi recept za tanko tijesto

30 dag brašna, 2 žlice ulja, sol, l žlica octa, 1,5 dl mlake vode
Na dasku prosijte brašno , u sredinu stavite ulje i nožem izrađujte tijesto dodajući mlaku vodu, kojoj ste dodali sol i ocat. Zatim tijesto izrađujte rukom (tukući o dasku), tako dugo dok ne postane glatko . Tijesto zatim razdijelite na dva dijela , oblikujte kruščiće, premažite ih uljem i prekrijte ugrijanom posudom, pa ostavite počivati oko 1/2

sata. Stolnjak pospite brašnom, tijesto valjkom malo izvaljajte, a zatim ga rukama dalje razvlačite dok ne postane prozirno. Debele krajeve (okrajke) odrežite, a tijesto ostavite da se malo posuši, te prije željenog nadijevanja poškropite cijeli list rastopljenom masnoćom.

Related Posts:

  • Kolač raj i pakao Sastojci-Žuti biskvit: 8 žumanjaca 250 gr maslaca 240 gr šećera 6 kašika vode par zrna soli 1/2 praška za pecivo 280 g brašna Beze biskvit: 8 bjelanjaka 320g šećera 1/2 kašike gustina… Read More
  • Slatki zvrkovi Sastojci: 1 pakovanje jufke 500 gr. krem sira 3 kasike kisele pavlake (kajmaka) 500 ml. mlijeka 1 puding (ja sam koristila od jagode) 8 kasika secera 3 jaja 10 (adsbygoogle = window.ad… Read More
  • Ferrero Rocher Sastojci i priprema: Ovaj vikend sam pekla dve tortice, ovo je jedna od njih, fantasticna, torta sa Kulinarike koju mi je preporucila moja prijateljica Seka sa stranice Torte by Snjezana.… Read More
  • Indijski hljeb Naan Sastojci i priprema: Evo nas ponovo sa novim hljebom iz daleke Indije. Hljeb Naan za razliku od Katlame radi se sa malo kvasca što mu daje jednu posebnu mekoću a peče se na isti naćin jedan po jedan na zagrijanoj tavi na k… Read More
  • Rolat pita Sastojci i priprema: Rolat koji vec godinama pravim za veca slavlja,rodjendane odlican je kao predjelo. Kore za pitu pakovanje od 500 gr, podeliti na tri dela, tako da cete dobiti 3×6 komada ili 3×5 komada (adsbygoogl… Read More

0 komentari :

Objavi komentar