16. rujna 2014.

Savršena pita od tamne čokolade

Pita od tamne čokolade

Prhko tijesto:
  • 25 dag brašna
  • 12,5 dag hladnog putra iz hladnjaka
  • 5 dag šećera 
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica jogurta ili kiselog vrhnja
  • naribana limunova korica
Fila:
  • 14 dag putra
  • 15 dag tamne čokolade za kuhanje (70 – 80% kakaa)
  • 8 žlica kakaa u prahu
  • cimet
  • 4 jaja
  • 20 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice meda
  • 3 žlice kiselog vrhnja



Tijesto: od svih sastojaka ručno zamijesite prhko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Tijesto razvaljajte (pomoću prozirne folije) i stavite u kalup tako da obložite stijenke i dno, a višak tijesta odstranite. Ispikajte dno vilicom i stavite kalup s tijestom u hladnjak barem na 15-ak minuta kako se tijesto u pečenju nebi smanjilo i povuklo s krajeva stranice. Zagrijte pećnicu na 180 C, a kad se pečnica zagrije pecite tijesto 15-ak minuta. Ohladite ga, a pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.
Fila: na pari zajedno rastopite čokoladu, putar i kakao pa ostavite da se prohladi. Posebno umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte med i vrhnje pa ulijte otopljenu čokoladu i promiješajte. Sipajte filu na pečeno tijesto i pecite još u zagrijanoj pećnici na 150 C oko 40 minuta.
Napomena:



Pitu možete jesti mlaku ili hladnu. Servirajte je uz tučeno slatko vrhnje i topli umak od šumskog voća (marmeladi dodajte malo vode pa je promiješajte i zagrijte).

0 komentari :

Objavi komentar