Evo nas ponovo sa novim hljebom iz daleke Indije. Hljeb Naan za razliku od Katlame radi se sa malo kvasca što mu daje jednu posebnu mekoću a peče se na isti naćin jedan po jedan na zagrijanoj tavi na kapi ulja. Jedan dan sam pravila male okrugle od bijelog brašna, a drugi dan od integralnog u obliku trokuta. Oba puta smo ih u slast pojeli. Toplo preporučujem jer svako iskustvo pogotovo zabilježeno je blaga vrijedno….!!!Pogledajte svakakao i na internetu kako se pravi Naan, principi su uglavnom isti a sve drugo su male nijanse.
Sastojci:
Priprema:
Pomiješajte kvasac s malo tople vode i kašikicom šećera, pa ostavite oko 10 minuta.
Pomiješajte brašno, so, vodu, ulje, jogurt, i kvasac.
Umijesite tijesto. Malo ga još u zdjeli izradite na jednoj kašiki ulja, može i maslinovo.
Ostavite ga oko jedan sat da nadolazi.
Tijesto kad je nadošlo izvadite iz zdjele i podijelite na 6 komada./imate sliku/
Razvaljajte svaki dio u obliku kruga veličine malog tanjura.
Dobro zagrijte tavu, premažite ju s vrlo malo ulja i stavite oblikovano tijesto.
Kada se
počnu pojavljivati baloni po površini, okrenite i zapecite drugu stranu.
Svaki kruh se peče posebno, oko 2 minute sa svake strane.
Osim inter.za recept sam se poslužila i receptom sa malim izmjenama sa kiwi.hr.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar