Sastojci
- Broj osoba:
- 1 kg piletine (batak, karabatak…)
- 1 puna kasika zacinjenog brasna (zacinsko bilje po zelji)
- 3 kasike maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 1 crvena paprika bez semenki
- 1 zelena paprika bez semenki
- 2 zgnjecena cesnjaka
- 1 kasicica aleve paprike
- 1 kasicica ljute aleve paprike
- 100 gr prsute
- 75 ml crnog vina
- 400 gr seckanog paradajza iz konzerve
-
zelene masline - so, biber (vegeta)
Opcijski prilog uz piletinu
- 500 gr spremljene palente
- 2 kasike zelenih maslina
- 1 kasicica persina
- 1 cesnjak
- maslinovo ulje
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
1
Piletinu mozete naseci u komade, a mozete i ostaviti citave batake s kostima
-
2
Premazati piletinu zacinjenim brasnom. U vecem tiganju zagrejati ulje pa proprziti piletinu dok ne porumeni. Skloniti i ostaviti sa strane
-
3
Smanjiti vatru, dodati seckani crni luk i paprike, pa przite uz stalno mesanje 5 min. Dodati beli luk, aleve paprike i prsutu pa prziti jos 2-3 min. Zaciniti
-
4
Za dalje kuvanje ja sam piletinu prebacila u serpu, ali ako imate dublji veci tiganj moze i u njemu. Pomesati je s lukom i ostalim sastojcima, dodati crno vino, 100 ml vode, paradajz iz konzerve i ako je potrebno jos zaciniti.
-
5
Dovesti do kljucanja, a zatim nastaviti kuvanje na tihoj vatri sledecih 30-35 min. dok se piletina se skuva a sos bude gust i crven
-
6
PRIPREMA opcijskog priloga : iseci palentu na komade sirine 2, 5 cm pa ih prziti na maslinovom ulju i posuti s naseckanim zelenim maslinama i kasicicom seckanog svezeg persina
-
7
Dodati 1 zgnjeceni cenjak i brzo proprziti. Sluziti s piletinom obilno prelivenom sosom
0 komentari :
Objavi komentar