16. siječnja 2015.

Hrana kao prevencija moždanog udara

Naučna istraživanja ne daju optimistične prognoze kada je u pitanju uticaj modernog načina ishrane na naše zdravlje. Stručnjaci zato preporučuju da ishranu obogatimo svežim voćem i povrćem, ribom, žitaricama, čime možemo smanjiti rizik od moždanog udara za 30 procenata.
Ovo su najbolje namirnice za zdravlje mozga
1. Mahunarke i druga hrana bogata folnom kiselinom


Mahunarke nisu dobre samo za zdravlje vašeg srca, već i mozga. To je prvenstveno zbog toga što obiluju vitaminom B. Prema nekim naučnim istraživanjima, hrana bogata folnom kiselinom smanjuje rizik od moždanog udara za 20 procenata.
2. Ovas, bademi, soja
Ove namirnice su odlične za snižavanje nivoa holesterola, pa time povoljno utiču na kardiovaskularno i zdravlje mozga.

3. Hrana bogata antioksidantima
Voće i povrće je dobro za zdravlje mozga zbog visokog sadržaja antioksidanata. Oni sprečavaju negativan uticaj slobodnih radikala na naše zdravlje i deluju protivupalno. Pored toga, antioksidanti sprečavaju taloženje plaka u arterijama i pospešuju cirkulaciju.
4. Hrana koja sadrži kalijum
Evo još jednog odličnog razloga da češće jedete banane. Ovo ukusno voće sadrži veoma značajan kalijum. Istraživanje je pokazalo da ishrana siromašna kalijumom (manje od 1,5 grama dnevno) povećava rizik od moždanog udara za 28 procenata.

5. Mleko s malim procentom masnoće
Mlečni proizvodi s niskim procentom masnoće imaju dobar uticaj na opšte zdravlje, pa i na zdravlje mozga. Odličan su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i prirodan su način regulisanja krvnog pritiska, a sa smanjem rizika od hipertenzije smanjuje

se i rizik od moždanog udara, piše readersdigest.ca.

6. Hrana bogata magnezijumom
Naučna istraživanja su pokazala da ishrana bogata magnezijumom može smanjiti rizik od moždanog udara za 30 procenata.

7. Riba
Ishrana bogata omega-3 mastima utiče pozitivno na zdravlje srca, ali i mozga. Izaberite omiljenu vrstu ribe (losos, tunjevina, skuša,...) i uživajte u zdravim obrocima. Naime, ova hrana smanjuje upale i sprečava nastanak trombova.

Related Posts:

  • Paprike punjene krumpirima Danas vam donosimo recept za staro i poznato jelo, paprike punjene sa krumpirom. Prikladno je i za vegetarijance, a u vrijeme kada ima paprika, veoma je povoljno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).p… Read More
  • Pogačice sa sirom Ukoliko vam dolaze gosti, a ne znate što pripremiti onda je ovo recept za vas.    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: • 500 g maslaca (ili margarina) • 1 kg svježeg sira • 500… Read More
  • Bijeli Egipat Ukoliko želite napraviti finu, kremastu slasticu ovo je recept za vas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: Za biskvit x2: • 5 bjelanjaka • 5 žlica šećera • 100 g prženih, krupno ml… Read More
  • Savršeni krumpir - hrskav, a mekan (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krumpir iz pećnice traži nešto više vremena, ali to je trud koji se svakako isplati.   Savršeno pečeni krumpir je hrskav izvana, a mekan i slastan… Read More
  • Krostata s marelicama i bademima Ukusna pita s notom slatkoće i svježine marelica. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: Za tijesto:• 1 dl hladne vode• 250 g brašna• Prstohvat soli• 170 g maslaca• 2 žličice… Read More

0 komentari :

Objavi komentar