3. veljače 2015.

Cokoladna torta (kaloricna bomba)

Cokoladna torta  Cokoladna torta (kaloricna bomba)Kora:
  • 9 bjelanjaka


  • 400 gr. secera u prahu
  • 4 kasike mljeka
  • 220 gr. putera
  • 300 gr. brasna
Fil:
  • 9 zumanjaka
  • 300 gr. secera u prahu
  • 200 gr. cokolade
  • 200 gr.mljeveni oraha
  • 120 gr. putera
Ukrasavanje:
Ukrasite po vasoj zelji.
Ja sm ukrasavala sa cim sam stigla zato mislim da je kaloricna bomba:
  • keks sa filom
  • komadici cokolade
  • 50 gr. otpljene crne cokolade
  • 50 gr, otoljene bijele cokolade
  • 5 kasika tecnog slaga
  • 2 kasike kikiriki putera
  • mljeveni orasi
Priprema:
Bjelanjke izmutite u cvrst snijeg.
Dodajte mlijeko i secer u prahu pa nastavite sa mucenjem.
Dodajte omeksali puter i brasno pa izmutite.
Istresite u tepsiju oblozenu pek papirom pa pecite na 350F – 180C dok kora ne bude gotova.
Gotovu koru izvadite iz tepsije, odstranite papir pa pustite da se ohladi.


Osjecite ivice pa prepolovite koru da dobijete dvije trake.
Grnji dio kore mi bio nekako potvrd ja sam izbockala viljuskom i natopila mlakim mlijekom.
Na pari izmutite zumanjke i secer u prahu.
Dodajte cokoladu pa mutate dok se cokolada ne istopi.
Maknite sa pare, dodajte mljevene orahe, izmjesajte i pustite da se krema ohladi.
Puter omeksali dodat kremi i izmutit.
Na prvu koru istresite vise od pola kreme i fino rasporedite.
Prekrite drugom korom, pa namazite okolo ostatkom kreme.
Okolo ukrasite keksom.
I po vrhu mozete poredat keks, posut mljevene orahe, posut drobljenim keksom i posut komadicima cokolade.
Na paru stavite crnu i bjelu cokoladu, dodajte tecni slag i kikiriki puter.
Mutite dok se cokolada ne istopi pa našarajte tortu.
Vi ovo nemorate ovako, mozete samo okolo kremu, posut sa malo mljevenih oraha i to je to.
Prijatno!

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar