16. siječnja 2015.

Domaće lizalice


Sastojci

125 ml vode
180 ml kukuruznog sirupa ili šerbeta (voda:šećer-1:2)
400 g šećera
2 kašičice ekstrakta po želji
jestivi ukrasi
jestiva boja
modle za lizalice (možete ih napraviti od alu-folije)
24 štapića za lizalice

Priprema

1. U šerpu srednje veličine sipajte vodu, kukuruzni sirup i šećer. Zagrejte na srednjoj temperaturi i mešajte dok se šećer ne otopi i sjedini. Ostavite

da proključa, prestanite da mešate, ali povremeno vlažnom četkom za premazivanje kolača prelazite preko stranica posude, kako se šećer ne bi kristalizovao. Ubacite termometar za slatkiše.

2. Nastavite da kuvate smesu bez mešanja, sve dok ne postignete temperaturu od 140 stepeni na termometru za slatkiše. Pazite da ne prekuvate, jer će se smesa previše zgusnuti. Sklonite sa vatre i ostavite da stoji nekoliko minuta, sve dok mehurići ne prestanu da izbijaju na površinu. Dodajte ekstrakt i boju pa dobro izmešajte.
3. Podmažite modlice, ubacite cvetić u svaku i pažljivo napunite modlicu pripremljenom smesom. Ubacite štapić u svaku lizalicu i svaki štapić malo provrtite kako bi bio potpuno prekriven smesom.
4. Ostavite lizalice da odstoje oko 10 minuta na sobnoj temperaturi, pa povadite iz modlica. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi. Po želji možete staviti drugačiji jestivi ukras i oblikovati

lizalice.

Related Posts:

  • Pileća krilca sa roštilja Način pripreme Mješavinom ulja, limunovog soka, senfa, isjeckanog bijelog luka, soli i bibera prelijte krilca i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 2 sata. U par navrata promiješajte.Prije pečenja krilca izvadite iz … Read More
  • Muhalebija Način pripreme U vrelo mlijeko, kojem smo dodali šećera i korice od limuna, kuha se uz stalno miješanje griz sve dok ne postane gusta kaša.Tada se doda maslac, sve dobro izmješa, sipa u pdgovarajući sud i pospe cimetom.Umj… Read More
  • Sascher torta Način pripreme Čokoladu razmrvite i rastopite na pari. Rastopljena čokolada ne smije biti prevruća. Pjenasto umutite puter sa šećerom, vanilin šećerom i 8 žumanjaka - a na koncu, uz miješanje, dodajte i rastopljenu čokol… Read More
  • Teleći medaljoni Način pripreme Isjecite šol na okrugle komade u obliku medaljona.Posolite, uvaljajte u brašno i pržite na vrelom ulju.Služite odmah uz jela od povrća i salatu.Možete dodati razne umake ili prelive po želji. S… Read More
  • Juneći rozbrat na roštilju Način pripreme Juneći rozbrat pripremiti pa staviti u maslinovo rafinirano i suncokretovo ulje.Dodati i utrljati u meso, malo soli, senf, sitno sjeckani bijeli luk, sitno sjeckani ruzmarin (može i suhi).Ostaviti da odstoj… Read More

0 komentari :

Objavi komentar