Sastojci
Biskvit
- 80g maslaca ili margarina
- 3 žumanca
- 70g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 150g namenskog brašna
Voće
- 400-500g bilo kog voća
"Šuškavac"
- 3 belanca
- 150g šećera
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
Pećnicu zagrejte na 200 stepeni.
Kalup za pečenje (26cm) obložite pek-papirom.
Pripremite voće - ako koristite zamrznuto, odledite ga i ocedite sok. Jabuke narendajte, malo ocedite i začinite cimetom.
-
Maslac sobne temperature sjedinite sa šećerom i vanilin šećerom.
-
U glatku masu dodajte, jedno po jedno, žumanca. Neprestano mutite spiralama za testo.
-
Na kraju, neprestano muteći, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Trebalo bi da dobijete meko glatko testo.
-
Rukom oblikujte loptu, prebacite u kalup pa formirajte koru podignutih rubova.
-
Zapecite koru 5-6 minuta na 200 stepeni, a potom izvadite kalup i smanjite temperaturu na 150 stepeni.
-
Dok se kora peče, umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šam.
-
Na zapečenu koru složite ravnomerno voće pa sve zalijte šamom i vratite u pećnicu.
Pecite na 150 stepeni 20-tak minuta.
Kora od belanaca bi trebalo da bude rumena. Ako vam je pećnica prejaka, pokrijte pek-papirom ili aluminijumskom folijom da ne pregori.
-
Pečen kolač ostavite u kalupu da se dobro ohladi, a potom izvadite na tanjir. Secite oštrim nožem da pečeni šam ne popuca.
0 komentari :
Objavi komentar