-
Krem:
Prvo pripremamo kremu, da bi se ohladila i bila spremna za filovanje testa.
U šerpu sipati 300 ml mleka, dodati šećer i staviti na vatru da se
greje. Posebno mikserom umutiti žumanca sa praškom za puding i 100 ml
mleka. Kada mleko počne da vri, skloniti sa vatre i u tankom
mlazu uliti u posudu sa žumancima, brzo mešati pa sve vratiti u šerpu i
staviti na laganu vatru da se krem skuva i zgusne. Stalno mešati žicom
da se ne bi stvorile grudvice, može se mutiti mikserom. Kada se krem
zgusne, u vruće staviti maslac iseckan na listiće pa ostaviti da se
hladi, uz povremeno mešanje.
-
Testo:
U toplo mleko staviti kašičicu brašna, kašičicu šećera i izdrobljen kvasac, promešati i ostaviti da zapeni.
U činiju za mešenje staviti 300 gr brašna, istopljen i prohlađen
maslac, šećer i žumance, a zatim dodati aktiviran kvasac. Umesti meko,
masno testo, ako je potrebno dodati još malo brašna. Ostaviti testo u
lagano pobrašnjenoj činiji da naraste - umotati činiju u stolnjak ili
veću krpu i ostaviti u zatvorenoj rerni, oko 45 minuta (ako vam se žuri,
ispod činije možete staviti posudu sa vrućom vodom, da toplota ubrza
narastanje testa).
-
Kada je naraslo, testo izručiti
na pobrašnjen sto, oklagijom ga razvući u oblik pravougaonika (oko 45x30
cm) i premazati vanilin kremom. Debljina testa bi trebalo da bude oko
pola centimetra, ne tanja.
-
Ostaviti nenamazan jedan centimetar na početnom kraju testa a na drugom kraju 4-5 centimetara (da krema ne bi iscurela prilikom uvijanja). Uviti testo u obliku rolata.
-
Pažljivo ali brzim pokretima,
uvijeno testo preneti na pleh obložen pek papirom (može okrugli, br. 28
ili četvrtasti pleh). Spojiti krajeve testa tako da dobijemo oblik
prstena.
-
Oštrim nožem zaseći testo, na
debljinu koliko želite da vam budu široki komadi za serviranje. Nož
oprati posle svakog sečenja i malo raširiti zareze pre pečenja.
Žumance razmutiti sa malo ulja i premazati testo pa posuti krupnim šećerom.
Peći u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, ako počne naglo da rumeni pokriti alu-folijom i dovršiti pečenje.
-
Pečen prsten poprskati mlakom vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da se ohladi.
0 komentari :
Objavi komentar