-
Protvon dimenzija 23x23 cm.
Biskvit: Pecnicu zagrijati na 170C.
Putar i secer umutiti mikserom, dodati jaja i jos malo miksati.
Pistacije pomjesati sa prosijanim brasnom i solju, pomalo dodavati u
gornju smjesu i sve zajedno miksati.
Smjesu rasporediti u protvon oblozen pek-papirom i peci u zagrijanoj pecnici na 170C - meni su trebale 24 minute.
Biskvit izvaditi iz protvona i dozvoliti mu da se skroz ohladi.
-
Mousse od vanilije: Mousse
pripremiti po uputama sa pakovanja. Ja sam koristila Dr. O. po cijem
receptu se prah pomijesa sa 250 ml hladnog mlijeka i umuti mikserom.
Protvon obloziti novim
listovima pek-papira tako da im krajevi vire van kako bi se kasnije
kolac lakse izvadio i sjekao. Biskvit prenesti nazad u protvon, po njemu
ravnomjerno nanijeti mousse od vanilije i ostaviti u zamrzivacu oko sat
vremena da se stegne.
-
Marmelada od jagoda:
Listic zelatine namociti u malo vode na 5 minuta. Marmeladu zakuhati na
laganoj vatri zajedno sa secerom, mjesajuci. Dodati joj iscjedjeni
listic zelatine, sve zajedno promijesati i ostaviti da se ohladi.
Ohladjenu nanijeti po mousse-u od vanilije i ostaviti u zamrzivacu na sat vremena
-
Mousse od zelenog caja:
Caj istresti iz vrecica, preliti kljucalom vodom i ostaviti da tako
odstoji oko pola sata; potom ga iscjediti kroz malo cjedilo.
Bijelu cokoladu otopiti na laganoj vatri.
Od 250 ml vrhnja za slag odvojiti cetvrtinu i zagrijati ga. U
zagrijano ubaciti 2 listica zelatine i dodati u procjedjenu vodicu od
zelenog caja. U ovu smjesu sada dodati i otopljenu bijelu cokoladu te
sve zajedno promjesati.
Ostatak vrhnje mikserom sada umutiti u cvrsti slag. Trecinu slaga
dodati u gornju smjesu sa cokoladom i dobro promjesati. Sada lagano
zlicom umijesati i ostatak slaga. Smjesu posuti po marmeladi od jagoda,
prekriti plasticnom folijom i ostaviti u zamrzivacu naredna dva sata da
se sve zajedno stegne.
Napomena: jacina boje moussa ce ovisiti o kvaliteti
zelenog caja. Meni su ovaj putra trebale 4 vrecice caja da bih dobila
ovu nijansu zelene boje. Prosli puta sam koristila nesto kvalitetniji
zeleni caj i trebale su mi samo dvije vrecice koje su rezultirale nesto
intenzivnijom i vise pastelnom nijansom zelene boje.
-
5
/slika/2025525/
Kolac izvaditi iz zamrzivaca pomocu pek-papira, rezati na kriske, i ukrasiti komadicima pistacija i bijele cokolade. Nakon rezanje, kolac se moze jos neko vrijeme ostaviti u frizideru da malo "otpusti" prije posluzivanja.
-
6
/slika/2025527/
Kolac je kombinacija dva razlicita recepta sa ovoga tajlandskog bloga, uz moje izmjene.
0 komentari :
Objavi komentar