4. studenoga 2014.

Kriške od pistacija sa mouse-om od zelenog čaja i vanilije


Sastojci

  • Biskvit:

  •  110 gr pecenih mljevenih pistacija
  •  110 gr putra
  •  110 gr kristal secera
  •  1/2 zlicice soli
  •  2 srednja jaja
  •  30 gr

    svenamjenskog brasna
  • Mousse od vanilije:

  •   1 pakovanje mousse-a (77 gr)
  •  250 ml mlijeka
  • Marmelada od jagoda:

  •  200 gr marmelade od jagoda
  •  40 gr sereca
  •  1 listic zelatine (2 gr)
  • Mousse od zelenog čaja:

  •  4 vrecice zelenog caja (8 gr)
  •  60 ml kljucale vode
  •  2 listica zelatine (4 gr)
  •  130 gr bijele cokolade
  •  250 ml vrhnja za slag
  • Za ukrasavanje:

  •  

    malo pistacija i bijele cokolade

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1.   biskvit od pistacija 
    Protvon dimenzija 23x23 cm.

    Biskvit: Pecnicu zagrijati na 170C.
    Putar i secer umutiti mikserom, dodati jaja i jos malo miksati. Pistacije pomjesati sa prosijanim brasnom i solju, pomalo dodavati u gornju smjesu i sve zajedno miksati.
    Smjesu rasporediti u protvon oblozen pek-papirom i peci u zagrijanoj pecnici na 170C - meni su trebale 24 minute.
    Biskvit izvaditi iz protvona i dozvoliti mu da se skroz ohladi.
  2.   vanilija mousse 
    Mousse od vanilije: Mousse pripremiti po uputama sa pakovanja. Ja sam koristila Dr. O. po cijem receptu se prah pomijesa sa 250 ml hladnog mlijeka i umuti mikserom.

    Protvon obloziti novim listovima pek-papira tako da im krajevi vire van kako bi se kasnije kolac lakse izvadio i sjekao. Biskvit prenesti nazad u protvon, po njemu ravnomjerno nanijeti mousse od vanilije i ostaviti u zamrzivacu oko sat vremena da se stegne.
  3.   marmelada od jagoda 
    Marmelada od jagoda: Listic zelatine namociti u malo vode na 5 minuta. Marmeladu zakuhati na laganoj vatri zajedno sa secerom, mjesajuci. Dodati joj iscjedjeni listic zelatine, sve zajedno promijesati i ostaviti da se ohladi.
    Ohladjenu nanijeti po mousse-u od vanilije i ostaviti u zamrzivacu na sat vremena
  4.   mousse od  zelenog caja 
    Mousse od zelenog caja: Caj istresti iz vrecica, preliti kljucalom vodom i ostaviti da tako odstoji oko pola sata; potom ga iscjediti kroz malo cjedilo.

    Bijelu cokoladu otopiti na laganoj vatri.
    Od 250 ml vrhnja za slag  odvojiti cetvrtinu i zagrijati ga. U zagrijano ubaciti 2 listica zelatine i dodati u procjedjenu vodicu od zelenog caja. U ovu smjesu sada dodati i otopljenu bijelu cokoladu te sve zajedno promjesati.

    Ostatak vrhnje mikserom sada umutiti u cvrsti slag. Trecinu slaga dodati u gornju smjesu sa cokoladom i dobro promjesati. Sada lagano zlicom umijesati i ostatak slaga. Smjesu posuti po marmeladi od jagoda, prekriti plasticnom folijom i ostaviti u zamrzivacu naredna dva sata da se sve zajedno stegne.

    Napomena: jacina boje moussa ce ovisiti o kvaliteti zelenog caja. Meni su ovaj putra trebale 4 vrecice caja da bih dobila ovu nijansu zelene boje. Prosli puta sam koristila nesto kvalitetniji zeleni caj i trebale su mi samo dvije vrecice koje su rezultirale nesto intenzivnijom i vise pastelnom nijansom zelene boje.
  5. 5 kriske od pistacija /slika/2025525/
    Kolac izvaditi iz zamrzivaca pomocu pek-papira, rezati na kriske, i ukrasiti komadicima pistacija i bijele cokolade. Nakon rezanje, kolac se moze jos neko vrijeme ostaviti u frizideru da malo "otpusti" prije posluzivanja.
  6. 6 kriske od pistacija /slika/2025527/
    Kolac je kombinacija dva razlicita recepta sa ovoga tajlandskog bloga, uz moje izmjene.

Related Posts:

  • Sascher torta Način pripreme Čokoladu razmrvite i rastopite na pari. Rastopljena čokolada ne smije biti prevruća. Pjenasto umutite puter sa šećerom, vanilin šećerom i 8 žumanjaka - a na koncu, uz miješanje, dodajte i rastopljenu čokol… Read More
  • Juneći rozbrat na roštilju Način pripreme Juneći rozbrat pripremiti pa staviti u maslinovo rafinirano i suncokretovo ulje.Dodati i utrljati u meso, malo soli, senf, sitno sjeckani bijeli luk, sitno sjeckani ruzmarin (može i suhi).Ostaviti da odstoj… Read More
  • Pileća krilca sa roštilja Način pripreme Mješavinom ulja, limunovog soka, senfa, isjeckanog bijelog luka, soli i bibera prelijte krilca i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 2 sata. U par navrata promiješajte.Prije pečenja krilca izvadite iz … Read More
  • Knedle od griza sa maslacem Način pripreme U kipuću vodu stavi se maslac i ukuha griz.Kad smjesa postane gusta, pusti se ohladiti.U hladnu smjesu miješa se jaje i doda soli.U slanoj kipućoj vodi ukuhaju se knedle.Kad zavriju, ostave se još u vodi 10 … Read More
  • Muhalebija Način pripreme U vrelo mlijeko, kojem smo dodali šećera i korice od limuna, kuha se uz stalno miješanje griz sve dok ne postane gusta kaša.Tada se doda maslac, sve dobro izmješa, sipa u pdgovarajući sud i pospe cimetom.Umj… Read More

0 komentari :

Objavi komentar