Način pripreme
Čokoladu razmrvite i rastopite na pari. Rastopljena čokolada ne smije biti prevruća. Pjenasto umutite puter sa šećerom, vanilin šećerom i 8 žumanjaka - a na koncu, uz miješanje, dodajte i rastopljenu čokoladu. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa kašiku po kašiku, neprestano miješajući, u smjesu jaja i putera.Od 8 bjelanaca, prstohvata soli i kašike šećera u prahu mikserom umutite čvrsti snijeg, pa ga običnom drvenom kuhačom oprezno u smjesu brašna i jaja.
Kalup za tortu premažite puterom i pobrašnite. Ulijte tijesto i snažno ga protresite da se izravna.
Biskvit pecite na oko 150°C oko 60 minuta. Da li je tijesto pečeno provjerite čačkalicom. Ako je pečeo, onda će biti suho.
Potpuno ohlađen biskvit prerežite poprečno i donji dio premažite marmeladom. Prije toga četiri velike kašike marmelade od kajsija promiješajte sa tri centilitra kajsijevače.
Tortu sastavite, okolo premažite marmeladom, a veći dio ostavite pa njime premažite vrh torte.
Sada tortu prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili dok ne dobijete glatku masu. Ako se masa počne zgušnjavati držite je iznad tople vode.
Sastojci
Za tortu
140 g
maslaca
150 g
šećera
200 g
čokolade za kuhanje
osam
jaja
150 g
brašna
jedna
kašika šećera u prahu
prstohvat
soli
1/2
praška za pecivo
-
vanilin šećer
|
Za premaz
jedna
kašika rakije kajsijevače(palinka)
-
marmelada od kajisija
|
Preuzeto sa:
0 komentari :
Objavi komentar