Sastojci
potrebno:
- 1, 5 l mlijeka
- 1/2 kg šećera
- 5 vrećica vanilin šećera
- 125 gr maslaca
- 1 žličica sode bikarbone
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
Stavite mlijeko da se kuha na najslabijoj vatri, dodajte mu šećer, vanilin šećer i maslac.
-
Kuhajte tako sve dok se ne počne zgušnjavati. (Ne znam točno koliko je to vremenski, no svakako nije manje od 2 sata, to varira valjda od jednog do drugog slučaja, kod mene je trajalo oko 2 sata, pretpostavljam da je u pitanju masnoća mlijeka, jačina vatre i slično..)
-
Sad pazite, jer svako malo morate promiješati, pazite da ne iskipi.
-
Probajte gustoću na ohlađenom tanjuriću, kao što se proba za marmeladu, ili pekmez.
-
Kad se zgusnulo baš koliko vama odgovara, isključite vatru i dodajite sodu, kao da solite, pažljivo pomalo sipajući iz žličice i žustro miješajući da ne iskipi, jer ako to ne budete uradili imaš ćete kreme svuda okolo.
-
Prespite u prikladne posude ili tegle.
Posluživanje
Maslac sam stavila iz jednog razloga, a to je da povećam mlijeku postotak mliječne masti, što mi je izuzetno uspjelo i vrlo se lijepo sjaji i kremast je skroz, vrlo sam zadovoljna.Od ove količine sastojaka ispalo mi je 1 puna tegla od 700 gr, i jedna manja tegla od 400 gr, nepuna.
0 komentari :
Objavi komentar