Sastojci
Tijesto:
-
250 ml
toplog mlijeka
- 1 kašikica suhog kvasca
- 1/3 čaša šećera
- 2 jaja
- 4-5 čaša brašna
- 1 kašikica soli
- 1 čaša margarina - sobne temp.
- 1 vanilin šećer
- čaša - 2 dl
Priprema
- Težina:
-
Izmiješati mlijeko i kvasac.
-
Kada nadođe dodamo šećer, vanilin šećer, jaja i so. Postepeno dodajemo brašno.
Tijesto pokrijemo prozirnom folijom i ostavimo da odstoji u frižideru oko 30-tak min.
-
Odvojimo pola čaše brašna i izmiskamo ga sa margarinom.
-
Kada je tijesto odstojalo razvaljamo ga na 1 cm debljine i premažemo smijesom od brašna i margarina pa ga presavijemo na 3 dijela jedan preko drugog. Tijesto zamotamo u prozirnu foliju i vratimo u frižider na pola sata.
-
Izvadimo, razvaljamo na pravougaonik i ponovo presavijemo na 3 dijela. Ovaj postupak ponoviti još 2-3 puta.
-
Tijesto ostaviti u frižideru preko noći.
-
Sutradan tijesto razvaljati na debljinu 3-5 cm kružitu krafne sa rupom u sredni.
Pržiti u ulju na laganoj vatri.
Ostatak tijesta se ne može više valjati ali ga svakako ispržite.
Gotove krafne stavljati na papirnati ubris.
-
Puniti ih po želji.
Služiti dok su još tople.
0 komentari :
Objavi komentar