25. siječnja 2015.

Mantije: Stari recept koji se čuva od zaborava!

Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.
mantije-recept-1
Sastojci:
– 500 ml mlake vode
– 1 kašičica soli
– 850 gr brašna
– 700 gr junećeg

mljevenog mesa
– 2 glavice crnog luka
– 4 pune kašike masla, ko nema može maslac
– 100 ml ulja
– 1 kašika suhog začina
– 1/2 kašičice bibera

Odozgo
– 500 ml kiselog mlijeka
– 1 čehno bijelog luka

Priprema:
– U 750 gr brašna dodati so, promješati malo rukom, pa nalivati vodu i mjesiti rukom. Umjesiti glatko tijesto. Potrebno

je da se tijesto dobro izmjesi.

– Podjeliti na 5 jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.
– Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmjesiti rukom.
– Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti sa vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.
– Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.
– Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.
– Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.
– Pospite odozgo brašnom, i stavite preko stola neko pletno, najbolje bijelo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.
– Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači).
– Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.
– Kada ste razvukli isjecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).
– Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem .
– Uvijte jedan krug oko mesa pa isjecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.
– Tako uradite do kraja sa ostalim tijestom i mesom.
– Zatim sjeckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće, meni tako bar izgledaju.
– Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja.
– Dok motate rerna se grije na 250 stepeni.
– Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.
– Na kraju kad je pečeno i kiselo mlijeko naseckajte bijelo luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.
Prijatno!

Related Posts:

  • Americka piletina Sastojci4 bataka 4 karabataka4 kasike brasna1 kasika slatke crvene paprike2 jajaoko 150 grama kornleksa usitnjenog u blenderuuljesobiber, po zeljiPripremaMeso, sa koga se skine kozica, posoliti, uvaljati u brasno izmijes… Read More
  • Baileys kuglice Sastojci180 gr. bijele čokolade100 gr. mljevenih badema100 gr. mljeveneg keksa5 kašika Baileys-a4 kašike slatke pavlakePriprema Bijelu čokoladu istopiti na pari, paziti da dno posude ne dodiruje vrelu vodu jer će se čo… Read More
  • Pileći paprikaš na kratkom saftu sa domaćim rezancima Ko ne zna napraviti pileći paprikaš, pa to je najobičnije jelo sa malo sastojaka?  Jeste, ali da bi jedan paprikaš bio i dobar paprikaš, postoje neka nepisana pravila u pripremi bez kojih bi to jelo bilo samo kuhana p… Read More
  • Krompir corba Sastojci 2 veca krompira1 crvena paprika1 glavica luka1 sargarepa1 paradajz1 kocka za supu ili kasikica vegete2 kasike ulja1,5 l. vodeso, biber Zaprska2 kasike ulja1 kasika brasnapola kasikice aleve paprikePripremaKrom… Read More
  • Pasticcio - Musaka sa makaronama Sastojci500 gr. dugih i tankih makarona1 kasika margarinaso500 gr. mljevenog mesa 1 glavica luka2 kasike ulja1 veci zreo paradajz200 gr. sjeckanog paradajza iz konzerve (moze i svjezeg)1 maggi kocka -povrcesitno sjeckan pes… Read More

0 komentari :

Objavi komentar