25. siječnja 2015.

Pita sa mesom


pitasamesom2_1421235183_zena_recepti_650x380
Sastojci:

– kore za pitu 500 g
– mešano mleveno meso 500 g
– crni luk 1 glavica
– praziluk

1 struk
– so po ukusu
– biber 1 kašičica
– aleva paprika 1 kašičica
– svinjska mast 1 kašika
– za preliv: jaja 2 komada
– ekstra kiselo mleko (6%m.m.) 1 čaša
– kisela voda 100 ml
– ulje 50 ml
– so 1/2 kašiči

Uputstvo za pripremu:
Luk i praziluk (i beli i zeleni deo)iseckati sitno, izdinstati na srednjoj vatri sa kašičicom soli na masti, dok malo ne omekša. Dodati mleveno meso, varjačom “seckati” da se usitni. Dinstati oko pola sata na nižoj temperaturi, začiniti biberom i alevom paprikom, po ukusu dosoliti. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Podmazati pleh tankim slojem svinjske masti. Položiti dve kore pa preko sipati malo fila, oko 2 kašike fila. Tako ređati dok se materijal ne utroši, završiti korama. Sirovu pitu iseći na kocke oštrim nožem. Žicom razmutiti 2 jaja sa jednom čašom kiselog mleka. Dodati 100 ml kisele vode, 50 ml ulja i pola kašičice soli i promešati. U tankom mlazu preliti pitu po usecima. Viljuškom razmicati isečenu parčad kako bi se preliv rasporedio svuda. Ostaviti 5-10 minuta pa staviti da se peče. Okvirno vreme pečenja je oko 45 minuta na 180-200°C, ali može biti i kraće i duže, zavisno od rerne i veličine pleha. Pečenu pitu iseći ponovo na

kocke jer su parčići tokom pečenja srasli i služiti.

Napomena:
Pleh je veličine 35x25cm

blic

Related Posts:

  • Domaći maslac za 10 minuta Sastojci: Domace mlijeke blender Priprema 1.Mlijeko prokuhajte (ja ga volim prvo prokuhati) ili ne, po želji i ostavite da se ohladi do sutradan. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idući dan po… Read More
  • Ko mu može odoljeti ? Čokoladni kolač s prelivom Jasno je, niti jedan ljubitelj čokolade ovom kolaču ne može odoljeti, a recept nije prezahtijevan, tako da se slobodno može reći da je ovo pun pogodak! Sastav: Za biskvit: ● 250 g crne čokolade, ● 6 jaja, ● 250 … Read More
  • Čudotvorni šampon za gustu i blistavu kosu Sastojci: Pola litre kosili sampona 20 kapi Ad kapi ( bistrih ) 20 kapi ricinusovog ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 50 ml pantenol rastvora Priprema: 1.Sve dobro promesati i drzati u… Read More
  • Najukusniji pečeni krompir   Sladak krompir koji se topi u ustima - to će biti vaša asocijacija na ovo jelo kada ga budete pravili. Ukoliko ste nekad pekli krompire u rerni sa piletinom, otprilike znate kakav je to ukus, kojem samo još pom… Read More
  • Makarone sa sirom   Kao što verovatno znate, na sajtu već imamo recept koji uključuje makarone i sir. Radi se o varijanti koja je najčešća na ovim prostorima i neverovatno je ukusna. Međutim, danas Vam predstavljamo    … Read More

0 komentari :

Objavi komentar