Kao što verovatno znate, na sajtu već imamo recept koji
uključuje makarone i sir. Radi se o varijanti koja je najčešća na ovim
prostorima i neverovatno je ukusna. Međutim, danas Vam predstavljamo
varijantu koja je mnogo češća van ovih prostora i verujte nam oduševićete se. Recept se brže pravi, ne koristi se rerna, a makarone su sočnije i ukusnije!
Sastojci za 2 osobe
140 g | makarona |
---|---|
po ukusu | soli |
20 g | brašna |
120 g | edamera |
30 g | maslaca |
240 ml | mleka |
po ukusu | bibera |
U posudi srednje veličine, zagrejte vodu i dobro je posolite. Kada voda proključa, dodajte makarone. Pridržavajte se vremena kuvanja testenina, koje je uvek označeno na ambalaži.
Makarone kuvajte dok nisu oko 80 procenata kuvane. One će se kasnije dokuvati kada ih prebacite u posudu sa sosom. Time izbegavate da se makarone prekuvaju kada ih kasnije pomešate sa vrućim sosom.
Dok se makarone kuvaju nastavite sa postupkom.
Na tihoj vatri, u posudi srednje veličine, istopite maslac.
Dodajte brašno i pržite na blagoj vatri oko 2-3 minuta.
Pošto je zaprška spremna, manju količinu mleka, otprilike 1/4 od ukupne količine mleka, sipajte u zapršku i brzo mešajate. Mešajate sve dok ne dobijete homogenu smesu. Postepeno dolijte ostatak mleka, uz neprekidno mešanje.
Pojačajte vatru dok mleko ne proključa, kuvajte sos nekoliko minuta. Što duže budete kuvali, sve više vode će ispariti, pa samim tim i Vaš sos će biti gušći. Sos ne treba da bude suviše gust.
Dodajte sir i mešajte dok se ne istopi.
Na kraju dodajte makarone i promešajte. Ukoliko makarone nisu potpuno skuvane, toplota sosa će ih dokuvati, ali ako je potrebno kuvajte smesu na vatri još neko vreme.
Sada već slobodno možete probati makarone i videti da li su makarone potpuno skuvane, i da li želite da posolite i ili pobiberite.
Posolite i pobiberite po ukusu.
Po želji u makarone možete još dodati slaninu, pečurke, prezle (pa ih zapeći u rerni) itd. Napišite nam u komentarima Vaše ideje!
0 komentari :
Objavi komentar