Kod pripreme zimnice bitnu ulogu igra svježina voća i povrća. Ono mora biti svježe i podjednake veličine kako bi se pravilno moglo skladištiti. Poželjno bi bilo da se priprema odmah nakon branja i da se radi o voću i povrću visoke kvalitete. Pravilim izborom voća i povrća i njihovom pravilnom pripremom, zadržat ćete boju, okuse i mirise namirnica. Voće i povrće bit će trajnije i ukusnije.
Za početak određeno voće ili povrće dobro isperite hladnom vodom pod mlazom. Pažljivo ga očistite i nakon toga još jednom dobro operite. Stavite ga na cjediljku da se dobro iscijedi. Posuđe u kojem ćete ga kuhati mora biti namijenjeno za određene vrste voća ili povrća. Pripazite na debljinu dna i visinu posude. Posude prije toga dobro operite, važno je da budu čiste i suhe, bez ikakvog mirisa i prijašnjih tragova masnoće.
Kod pripreme pekmeza, marmelada ili džemova potrebna vam je posebna posuda, drvena kuhača i sito za pasiranje voća koje je otporno na kiselinu. Boce ili staklenke moraju biti čiste i po mogućnosti sterilizirane i dobro osušene. Osušiti ih možete na suncu u ljetnim mjesecima ili u pećnici.
Zavisno od recepta, ako on zahtjeva da se pekmez, marmelada ili džem ulijevaju u vruće staklenke, pripazite da one budu dobro zagrijane i da u kuhinji ne bude propuh kako staklenke ne bi pukle. Na kraju, staklenke moraju biti dobro zatvorene kako se voće ne bi pokvarilo. Zaštite ih još dodatnim papirom na kojem možete ispisati i datum proizvodnje. Ako umjesto poklopca koristite samo papir, on mora biti vlažan prilikom zatvaranja kako bi se nakon sušenja bolje priljubio uz staklenku ili bocu.
Kod staklenka s vlastitim poklopcem koje imaju gumeni obruč pripazite da ih prije stavljanja na otvor dobro očistite. Poželjno bi bilo kratko ih prokuhati i do upotrebe ih ostaviti u vodi kako bi se dobro dezinficirale. Prije korištenja ih dobro osušite.
Načini spremanja zimnice
- Sušenje voća i povrća na suncu ili u pećnici
- Spremanje povrća pomoću soli
- Spremanje sirovog, kuhanog ili poparenog povrća pomoću octa
- Spremanje sirovog, kuhanog ili poparenog voća pomoću šećera ili meda
- Kuhanje na pari
- Blanširanje
0 komentari :
Objavi komentar