28. listopada 2014.

Iskoristite koru od jabuke na mnogo načina

Jabuka je jedan od omiljenih jesenjih plodova koje možete pripremiti na brojne načini. Ali, umjesto da bacite njihovu koru, možete je iskoristiti na nekoliko praktičnih načina. Ona sadrži jako puno hranjivih materija, ali ako ipak ne želite da je jedete, iskoristite je za nešto drugo.


Napravite žele ili čips
Jabuka je puna antioksidansima, naročito kora. Pola vitamina C koje jabuka sadrži nalazi se u kori. Svoju dozu antioksidansa možete dobiti za doručak sa želeom napravljenim od kore ili sa slatkim čipsom od kore. 
Sve što trebate uraditi jeste da komade kore od jabuke ispraskate sa malo vode, dodate šećer i cimet. Poredajte u pleh oloženim sa hartijom za pečenje i stavite u rernu na 150 stepeni, i pecite sve dok ne postanu hrskavi.
Napravite čaj
Na ovaj ćete način izvući najviše antioksidansa iz kore. Treba vam samo kora, 3-4 šolje vode, pola kašike cimeta, jedna kašika meda i jedna kašika limunovog soka. U jednu šolju stavite sve sastojke osim meda i pustite da prije jedno 15 minuta. Iscjedite ga, dodajte med i imate savršeno i zdravo piće.
Osvježite vazduh


Jabuka i cimet su mnogim ljudima omiljeni mirisi u domaćinstvima. Kuhajte koru od jabuke, cimet, đumbir i limun. Ostavite da isparava dok se miris širi vašim domom


0 komentari :

Objavi komentar