-
Zagrejati mleko da bude toplo,ali ne i prevruće, dodati šećer i suvi kvasac,dobro izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.
-
U vanglicu prosejati brašno, dodati so,pire od bundeve,otopljen i ohlađen puter,cimet i začin
za pite od bundeve, ako nemate ovaj začin dodati pola kašičice
izrendanog muškatnog oraha i nadošli kvasac i mikserom sa spiralnim
nastavcima umesiti testo.
Meni nije bilo potrebno ni malo ekstra brašna, sve zavisi od
vlažnosti pirea od bundeve, ako je potrebno, dodati još brašna da bi
dobili testo koje se uopšte ne lepi za ruke.
Istresti testo na radnu površinu, premesiti ga rukama, oblikovati u
kuglu i vratiti u posudu u kojoj ste zamesili testo. Pokriti sa
providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči u
količini.
-
Naraslo testo isipati na radnu površinu, premesiti.
Blago pobrašniti radnu površinu i testo i rastanjiti u pravougaonik,oko pola cm debljine.
Izmešati zajedno braon šećer, običan šećer, začin za pite ( ako ga nemate stavite pola kašičice izrendanog muškatnog oraha ) i cimet.
Premazati rastanjeno testo sa otopljenim i malo prohlađenim puterom i
posuti svuda po testu sa izmešanim šećerom sa začinima i preko posuti
sa krupnije seckanim pekan orasima, ako ih nemate upotrebite obične
orahe.
Iseći na 6 dugih lenti i svaki komad preneti jedan na drugi ( vrlo je
važno da pobrašnite testo, kad ste ga rastanjili, poduignuti celo
testo na ruku, blago pobrašniti radnu površinu i vratiti testo nazad,
rastanjiti,ako je potrebno još malo i tek onda premazati sa puterom i
posuti sa šećerom,ako niste pobrašnili testo ispod, testo će vam biti
zalepljeno za radnu površinu i biće malo teže da ga podignete, jer dok
ga dižete, poispadaće vam orasi i posip od šećera....ako se to desi, ne
brinite, kad stavljate testo u kalup za pečenje, ono što je poispadalo
pokupite i pospite između isečenih delova testa ) i kad ste naslagali
svih 6 parčića, iseći još jednom na 6 delova, da vampriblišno svi budu
isti.
Podmazati kalup, veličine 11cm X 26cm ili sličnih veličina sa puterom
ili sprejom za pečenje i početi da ređate parčiće isečenog testa tako
što ćete prvo staviti na uži deo zida od kalupa, deo koji je bio na
pobrašnjenoj površini i svaki put novo parče isečenog testa stavljati na
sledeće sa delom koje je bilo na pobrašnjenoj radnoj površini.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo još jednom podigne, oko pola sata.
-
Zagrejati rernu na 175*C i peći oko 30 do 35 minuta, ako počne previše da tamni prekriti sa pek papirom.
Pečeni kolač ostaviti u plehu da se prohladi i ako ćete ga isipati na
tacnu, budite veoma pažljivi, jer se parčići jako lako odvajaju jedno
od drugog, da vam se ne raspadne.
Preliti sa nekim prelivom po vašem izboru ( kod mene je to bilo sa karamel prelivom ) ili bez ičega i poslužiti dok je toplo.
-
0 komentari :
Objavi komentar