Karamel, lješnjaci, kikiriki, čokolada,...Sušiti koru dok se okolo ne stvrdne, a u unutrašnjosti ne postane kao smjesa koja podsjeća na munchmallow.
Način pripreme
Karamel krema:U duboki lonac sa debelim dnom dodati litru punomasnog mlijeka, 125g maslaca, 300g sitnog šećera i pola kašičice sode bikarbone.
Podesiti ringlu na 8 (kod mene je od 1-9). Sve vrijeme miješati drvenom kašikom dok se maslac ne istopi i mlijeko ne prokuha.
Smanjiti na 7 i miješati 40 min., smanjiti na 6 i miješati 20 min., smanjiti na 4 i miješati 15 min., smanjiti na 2 i miješati 15 min.
Isključiti ringlu i maketi lonac. Još malo miješati. Kada se ohladi dodatno se sčvrsne.
Krema:
Uključiti rernu na 200°C. Izmutiti 3 bjelanjka i 150 g šećera u čvrst snijeg. Staviti u ugrijanu rernu i smanjiti na 100°C. Sušiti koru dok se okolo ne stvrdne, a u unutrašnjosti ne postane kao smjesa koja podsjeća na munchmallow.
Izdrobiti koru. Dodati 100g mljevenog keksa, 100g mljevenih lješnjaka, 100g mljevenog neslanog kikirikija, 7 velikih kašika karamel krema, 3 velike kašike meda.
Sve istresti u blender. Dodati 0,1 dl mlijeka, po potrebi i više. Potrebno je da sve bude max usitnjeno. Krem mora biti gust.
Keks-kora:
Istopiti 70g crne čokolade sa 2 velike kašike ulja i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Jedno jaje, 125g margarina, 125g sitnog šećera, istopljenu čokoladu, pola praška za pecivo, prstohvat soli i 250g brašna za pite i kolače miješati mikserom dok se smjesa ne sjedini. Oblikovati u jufku i razviti četvrtastog oblika do debljine 3mm. Peći 15min u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C. Ohladiti koru.
Glazura:
Istopiti 30g crne čokolade sa jednom kašikom ulja i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Premazati keks-koru kremom, staviti u frižider da se sčvrsne, te karamel kremom i ponovo vratiti u frižider da se sčvrsne. Izvaditi iz frižidera, isjeći na kocke i premazati glazurom. Vratiti u frižider.
0 komentari :
Objavi komentar