9. listopada 2014.

Karamel kolačići



 Karamel, lješnjaci, kikiriki, čokolada,...Sušiti koru dok se okolo ne stvrdne, a u unutrašnjosti ne postane kao smjesa koja podsjeća na munchmallow.


Način pripreme

Karamel krema:

U duboki lonac sa debelim dnom dodati litru punomasnog mlijeka, 125g maslaca, 300g sitnog šećera i pola kašičice sode bikarbone.

Podesiti ringlu na 8 (kod mene je od 1-9). Sve vrijeme miješati drvenom kašikom dok se maslac ne istopi i mlijeko ne prokuha.

Smanjiti na 7 i miješati 40 min., smanjiti na 6 i miješati 20 min., smanjiti na 4 i miješati 15 min., smanjiti na 2 i miješati 15 min.

Isključiti ringlu i maketi lonac. Još malo miješati. Kada se ohladi dodatno se sčvrsne.

Krema:

Uključiti rernu na 200°C. Izmutiti 3 bjelanjka i 150 g šećera u čvrst snijeg. Staviti u ugrijanu rernu i smanjiti na 100°C. Sušiti koru dok se okolo ne stvrdne, a u unutrašnjosti ne postane kao smjesa koja podsjeća na munchmallow.

Izdrobiti koru. Dodati 100g mljevenog keksa, 100g mljevenih lješnjaka, 100g mljevenog neslanog kikirikija, 7 velikih kašika karamel krema, 3 velike kašike meda.

Sve istresti u blender. Dodati 0,1 dl mlijeka, po potrebi i više. Potrebno je da sve bude max usitnjeno. Krem mora biti gust.

Keks-kora:

Istopiti 70g crne čokolade sa 2 velike kašike ulja i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Jedno jaje, 125g margarina, 125g sitnog šećera, istopljenu čokoladu, pola praška za pecivo, prstohvat soli i 250g brašna za pite i kolače miješati mikserom dok se smjesa ne sjedini. Oblikovati u jufku i razviti četvrtastog oblika do debljine 3mm. Peći 15min u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C. Ohladiti koru.

Glazura:

Istopiti 30g crne čokolade sa jednom kašikom ulja i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.



Premazati keks-koru kremom, staviti u frižider da se sčvrsne, te karamel kremom i ponovo vratiti u frižider da se sčvrsne. Izvaditi iz frižidera, isjeći na kocke i premazati glazurom. Vratiti u frižider.

Related Posts:

  • Lovački umak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrebi sastojci: Za 5dcl Umaka ; 100g svežih sitno isecenih pečuraka 2 kašike maslaca 1 kašika sitno isečenog crnog luka 1/2 češnja iseckanog belog luka… Read More
  • ŠVajcarski topljeni sir (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Recept za pripremu švajcarskog topljenog sira ZA 4 osobe potrebno je: 250 g ementalera isečenog na kockice 2 kašičice brašna 1 češanj belog luka 1 … Read More
  • Šunka sa povrćem na bečki način (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Recept za pripremu šunke sa povrćem Za 6 osoba potrebno je: 125 g maslaca 6 žumanaca 1/2 šolje kisele Pavlake 4 kašike brašna 6 belanaca 12 kašika … Read More
  • Pašteta sa maslacem i pavlakom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Recept za pripremu paštete sa maslacem i pavlakom Sastojci: 2 šolje prosijanog brašna 1/8 kašicice soli 1 kašicica praška za pecivo 3 kašike masla… Read More
  • Tamni umak od povrća (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrebi sastojci: ZA 6 dcl UMAKA: 1/2 šolje maslaca 1 glavica sitno iseckanog crnog luka 1/4 šolje celera isečenog na kockice 1 veća sitno isečena ša… Read More

0 komentari :

Objavi komentar