30. listopada 2014.

ŠVajcarski topljeni sir

svajcarski topljeni sir


Recept za pripremu švajcarskog topljenog sira
ZA 4 osobe potrebno je:
  • 250 g ementalera isečenog na kockice
  • 2 kašičice brašna
  • 1 češanj belog luka
  • 1 šolja belog vina
  • 2 kašike konjaka ili ruma
  • so
  • sveže samleven beli biber
Priprema:
  1. Pomešati sir sa brašnom i ostaviti na stranu. Natrljati posudu belim lukom, usuti vino i zagrevati ga polako do ispod tačke ključanja (vino ne sme da provri).
  2. Zatim spuštati u vino šaku po šaku sira i mešati svaki put dok se jedna partija ne rastopi, pa tek onda dodati drugu. Kad se sav sir utroši i masa zgusne, usuti konjak i dodati začine.
  3. Služiti sa belim hlebom isečenim na parčad veličine zalogaja.


    Ovaj švajcarski specijalitet obično se spravlja za stolom na slabo zagrejanom električnom aparatu za kuvanje (ili na plamenu sveće) kako bi se „fondi” polako zagrevao i jeo čim se zgotovi, tj. dok je još topao. Konsomira se na jedan strogo tradicionalan i originalan način, od kojeg Švajcarci nerado odstupaju: lica za stolom nabadaju po komadić hleba na viljušku i umaču ga u fondi, koji za sve vreme ostaje na aparatu.

0 komentari :

Objavi komentar