Recept za pripremu švajcarskog topljenog sira ZA 4 osobe potrebno je:
250 g ementalera isečenog na kockice
2 kašičice brašna
1 češanj belog luka
1 šolja belog vina
2 kašike konjaka ili ruma
so
sveže samleven beli biber
Priprema:
Pomešati sir sa brašnom i ostaviti na stranu. Natrljati posudu belim
lukom, usuti vino i zagrevati ga polako do ispod tačke ključanja (vino
ne sme da provri).
Zatim spuštati u vino šaku po šaku sira i mešati svaki put dok se
jedna partija ne rastopi, pa tek onda dodati drugu. Kad se sav sir
utroši i masa zgusne, usuti konjak i dodati začine.
Služiti sa belim hlebom isečenim na parčad veličine zalogaja.
Ovaj švajcarski specijalitet obično se spravlja za stolom na slabo
zagrejanom električnom aparatu za kuvanje (ili na plamenu sveće) kako bi
se „fondi” polako zagrevao i jeo čim se zgotovi, tj. dok je još topao.
Konsomira se na jedan strogo tradicionalan i originalan način, od kojeg
Švajcarci nerado odstupaju: lica za stolom nabadaju po komadić hleba na
viljušku i umaču ga u fondi, koji za sve vreme ostaje na aparatu.
Doboš torta
Doboš torta je sigurno jedna od najpoznatijih u svetu. Napravio je madjarski poslastičar sa ciljem da pronadje sastojke koji će moći da stoje i dve nedelje a da se ne pokvare. Da li je uspeo ne znam, jer kod nas ne traje ni…Read More
Lisnata pogača od rolatića
Kombinacija kroasana i rolata. Premazano margarinom, fino slano i hrskavo. Jednostavno neodoljivo. Ova pogača može da bude i posna pogača ako se premazuje posnim margarinom, a u testo ne ide mleko.
(adsbygoogle = wi…Read More
Kinder oblatne
Kako imamo kinder tortu, kinder bajadere, opet kinder bueno tortu tako imamo i kinder oblatne. Lake za napraviti a svi će ih obožavati. Probajte. Vaša slavlje, Uskrs, Božić, krštenje ili slava biće bogatiji za j…Read More
Torta od čokolade i banana
Kombinacije čokolade i banana su nam još od krem bananica jedna od omiljenih mešavina ukusa i zato smo morali iskopati desert koji spaja ove dve delicije.
Na Fong kitchen journal blogu pronašli smo recept…Read More
0 komentari :
Objavi komentar