17. rujna 2014.

Lisnata pogača od rolatića

Kombinacija kroasana i rolata. Premazano margarinom, fino slano i hrskavo. Jednostavno neodoljivo. Ova pogača može da bude i posna pogača ako se premazuje posnim margarinom, a u testo ne ide mleko.
pogaca


Sastojci:

  • 30 gr  svežeg kvasca
  • 450 ml tople vode
  • 800 gr brašna
  • 100 gr margarina
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • Priprema:
    700 gr brašna, vodu, kvasac, so i secer umesiti i ostaviti da nakisne.
    Kvasac nije potrebn potapati u mleko, niti čekati da nadodje.
    kada je testo nakislo i udvostručilo se posuti brašnom radnu površinu  i premesiti testo.
    Podeliti testo na dve dela, jedan deo je 1/3 a drugi 2/3 testa.
    Tako podeliti i margarin.
    Uzeti veće testo i podeliti ga na 4 dela, tkao uraditi i sa malim testom.
    Prvo praviti od velikog testa.


    Uzeti prvi deo pa ga razvući u pravougaonik, koje hocete dimenzije, kao kad pravite kroasane.
    Pa na tja prvi deo naneti margarin.
    Razvuci drugi deo pa preklopiti i opet naneti margarin.
    Razvuci i ostala dve dela testa, ponoviti mazanje margarinom na treci deo i poklopiti četvrtim.
    Sada razvući to testo da bude sirine 20 cm.
    Uviti u rolat i iseći na 10 delova.
    Potpuno isti postupak je i sa malim testom kao i sa velikim.
    Poslagati isečene velike rolate uz ivicu šerpe ili pleha u kojem će se peći ( 9 komada ), a jedan u sredinu.
    Rolate možete seći na debljinu koju vi hoćete, na više ili manje komada.
    Kada ste posalgali okolo i u sredinu onda isecite mali rolatić i slažite kolutiće izmedju. (slika)
    Premažite ako vam je ostlao margarina preko pogače ( otopljenim ) i pospite susamom po želji, pa ostavite da kisne 30 minuta.
    zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite pogaču da se peče 20 – 25 minuta zavisno od rerne.
    Videćete kad fino porumeni da je gotova.
    Pleh je veličine 30 cm.
    Prijatno.

0 komentari :

Objavi komentar