Višnje za pripremu torte treba dobro ocjediti. Vodite računa da voće u tijesto dodajete veoma pažljivo, sporo mješajući, kako višnje ne bi obojile tijesto. Ako ne želite da višnje tokom pečenja ne padnu na dno posude, pre nego što ih dodate u tijesto, blago ih pospite brašnom.
Priprema
Želatin razmutiti sa 200 ml mlijeka. Zagrijati 300 ml mlijeka i šećer, dodati masu sa želatinom i kratko prokuhati. Ostaviti u zamrzivač da se što prije stegne. Do tad umutiti šlag sa mlijekom. Postepeno uz stalno mućenje dodavati kašiku po kašiku stegnutog želatina. Smjesu podijeliti na tri dijela i u jedan dio staviti keks, a u drugi otopljenu prohlađenu čokoladu. Okrugli kalup posuti sa polovinom rendane čokolade. Staviti fil sa keksom, poredati polovinu ocijeđenih višanja, zatim čokoladni fil, preostale višnje i bijeli fil. Posuti preostalom čokoladom i ostaviti tortu u frižider da se dobro stegne. Prije služenja dekorisati tortu.
Sastojci
500 ml
mlijeka
2
želatina
300 g
šećera
500 g
šlaga u prahu
800 ml
mlijeka
200 g
mljevenog keksa
100 g
čokolade
100 g
rendane čokolade
600 g
višanja
0 komentari :
Objavi komentar