Karamele više ne morate kupovati, napravite ih sami i to ove čokoladne sa kokosom. Mmmm, zvuči veoma primamljivo. Stiže recept.
Domaće
karamele nisu toliko komplikovane za pripremu ali postoji nekoliko
sitnica na koje treba da pripazite. Recept smo pronašli na Wannacomewith blogu i čini nam se više nego ukusan.
Potrebni sastojci:
1 šolja punomasne slatke pavlake
¼ kašičice vanila kestrakta
1 1/8 šolje šećera
5/8 šolje kukuruznog sirupa
¼ šolja vode
3 kašike putera
prstohvat soli
½ šolje sostiranog kokosa
120 g čokolade
Da
biste tostirali kokos uključite rernu da se greje na 150C, a kokos
rasporedite u tankom sloju na tepsiji za pečenje i stavite u rernu na
otprilike 10 minuta, s tim da ga treba mešati svakih par minuta. Budite
oprezni jer može veoma brzo da izgori. Četvrtasti kalup dimenzija 20×20 obložite masnim papirom i polovicu tostiranog kokosa rasporedite po dnu i ostavite sa strane. Slatku
pavlaku i vanila ekstrakt pomešajte u šerpici i stavite na šporet da se
zagreje do tačke ključanja. Sklonite sa vatre, ubacite iseckanu
čokoladu, ostavite par minuta pa promešajte da se sjedini i da dobijete
glatku čokoladnu glazuru pa ostavite sa strane.
Krenite
na pripremu karamele. Za karamel će vam biti potrebna teška, duboka
tava u kojoj ćete pomešati kukuruzni sirup, šećer i vodu te sve staviti
na šporet, na srednje jaku temperetauru. Kad se šećer u potpunosti
rastopi malo pojačajte temperaturu i ostavite da prokuva i da se pojave
mehurići. Sa kuhinjskim kistom premazujte rub posude hladnom vodom da bi
se svi kristalići šećera koji se uhvate otopili. Karamel nemojte mešati
varjačom jer bi moglo doći do ponovne kristalizacije, mešajte karamel
pomeranjem posude nekoliko puta.
Kuvajte
šećer dok se ne smanji broj mehurića i dok ne poprimi lepu boju. Ako
želite slađe karamele neka karamel bude svetliji, a ako želite gorče,
neka se malo duže krčka.
Sklonite
karamel sa vatre pa umešajte čokoladu i pavlaku, ostavite da zakuva pa
dodajte puter i stavite kuhinjski termometar. Ostavite karamel da kuva,
konstantno mešajte dok termometar ne dostigne temperaturu od 120C. Čim
je karamel dostigao željenu temperaturu odmah sklonite sa vatre,
umešajte malo soli i smesu sipajte u pripremljen kalup preko kokosa.
Budite oprezni jer je veoma vruće! Po vrhu pospite ostatak kokosa i
ostavite da se karamele stvrdnu preko noći pa ujutro režite.
Torta s višnjama
Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
100 g šećera
2 kašike kakaoa
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
2 dl soka od višanja
Za bijeli fil:
250 ml slatke pavlake
250 g bijele čokolade
Za fil s višnjama:
200 ml slatke pavlake
3…Read More
Jastučići s marmeladom
500 g brašna
80 g putera
160 g šećera u prahu
25 g svježeg kvasca
1 limun
300 g marmelade ili džema od višnje
1 bjelance
ulje od kikirikija za prženje
so
Priprema
Sipajte brašno na radnu površinu u obliku kup…Read More
Sicilijanska kasata torta
Kasata torta je apsolutni klasik italijanske kuhinje koja se tradicionalno priprema oko Vaskrsa i jednostavno je morate probati.
Kasata torta je božanstveni spoj ukusa, mekanih kora i punjenja od rikota sira, sušenog …Read More
Cheesecake kocke sa đemom od jagoda
200 g mljevenog integralnog keksa
60 g putera, istopljenog
500 g krem sira na sobnoj temperaturi
150 g šećera
1 i po kašika brašna
3 kašike soka od limuna
2 jajeta
60-80 g đema ili marmelade od jagoda
Priprema
…Read More
Gospodinovi poljupci
4 jajeta
100 g brašna
20 g šećera u prahu
80 g šećera
pola kesice vanilin- šećera
250 g marmelade od pomorandže
200 g čokolade sa 70% kakao mase
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Pripr…Read More
0 komentari :
Objavi komentar