17. veljače 2015.

Anjoš selet (Anyós szelet)

ajnos Anjoš selet (Anyós szelet)Za braon testo:
  • 175 gr. oštrog brašna
  • 1 prepuna kašičica kakao praha
  • 25 gr. maslaca ili margarina
  • 75 gr.

    kristal šećera
  • malo soli
  • ½ kesice praška za pecivo
  • ½ kesica vanilin šećera
  • 1 prepuna kašika kisele pavlake
  • 1 jaje
Za biskvitno testo:
  • 3 jaja
  • 3 kašike oštrog brašna
  • 3 kašike kristal šećera
  • malo praška za pecivo
Za kremu:
  • 200 gr. kristal šećera
  • 500 ml. mleka
  • 100 gr. oštrog brašna
  • 120 gr. maslaca ili margarina
  • 1 prepuna kašičica kakao praha
  • ½ limuna-sok
Za glazuru:
  • 60 gr. čokolade za kuvanje
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike šečera u prahu
  • 25 gr. maslaca ili margarina
Za prskanje kora:
  • malo ruma
  • ½ limuna-sok
Priprema:
Braon testo i biskvitno testo trebaju biti istih dimenzija nakon pečenja da bi se kolač mogao lepo slagati.
Priprema braon testa:
Brašno prosejati sa kakao prahom i praškom za pecivo.
Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, malo soli, kristal šećer i vanilin šećer i rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati jaje i kiselu pavlaku i rukama dobro umesiti testo da bude glatko (oko 15 min.)
Od ove količine namirnica dobila sam 400 gr. testa.
Testo podeliti na 2 jufke iste težine.
Poleđinu tepsije od rerne premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje kojeg isto treba namazati margarinom i posuti sa malo brašna.
Prvu jufku testa razvaljati približno na dimenziju 18cm x 30cm.
Testo se veoma lako razvlači i ne puca.
Testo presaviti i prebaciti na papir na tepsiji.
Papir ili karton dimenzija 18cm. x 30 cm. staviti na testo, pa ako testo nije traženih dimenzija, razvaljati ga na poleđini tepsije na tražene dimenzije i nožem ili rodlom (rezač za pizzu) izrezati na dimenziju 18cm. x 30cm.
Testo izbockati sa viljuškom.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 7 min.
Testo nakon pečenja mora ostati svetlo smeđe boje.
Pečeno testo prebaciti na tacnu i pustiti da se ohladi.
Pečeno testo je tvrdo i mora se pažljivo sa njim postupati da ne pukne.
Postupak ponoviti sa drugom jufkom testa.

Priprema biskvitnog testa:
Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg.
Žumanca sa šećerom i vanilin šećerom mikserom dobro umutiti.
Umućenim žumancima dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sneg od belanaca i lagano varjačom umutiti da postane glatka smesa.
Tepsiju premazati margarinom i staviti papir za pečenje.
Biskvitnu smesu staviti u tepsiju na papir za pečenje i staviti da se peče na 190 stepeni 10-tak minuta.
Kada je testo pečeno preručiti ga na tacnu za posluživanje i skinuti papir za pečenje.

Priprema kreme:
Brašno i 80 gr. kristal šećera pomešati sa 500 ml. Mleka i staviti u šerpute kuvati 10-tak minuta da postane gusta masa.
Vrelu kremu podeliti na 2 dela.
U prvi deo vrele kreme dodati 60 gr. kristal šećera, 60 gr. maslaca ili margarina i sok od pola limuna i mikserom dobro umutiti.
U drugi deo vrele kreme dodati 60 gr. kristal šećera, 60 gr. maslaca ili margarina i 1 prepunu kašičicu prosejanog kakao praha te mikserom dobro umutiti.

Slaganje kolača:
Prvu braon koru staviti na tacnu za posluživanje i dobro je poprskati sokom od limuna premazati kremom sa sokom od limuna po celoj površini ravnomerno.
Na kremu pažljivo biskvitnu koru.
Biskvitnu koru poprskati sa rumom i premazati sa kremom

a kakao prahom po celoj površini ravnomerno.
Na kremu pažljivo staviti drugu braon koru i koru lagano pritisnuti da prijanja uz kremu..
Braon koru poprskati sokom od limuna.

Izrada glazure:
Na laganoj vatri otopiti sastojke za glazuru (ne sme prokuvati) i pripremljenu glazuru preliti preko kolača.
Kolač staviti na hladno mesto da prenoći (da braon kore lepo omekšaju) i drugi dan koncem ili nožem označiti parčad po širini na 6 delova (od 18 cm. po 3 cm.), a po dužini na 5 delova (od 30cm. po 6 cm.), a može se rezati i na veću parčad.
Glazura se može staviti na kolač i nakon što kore malo omekšaju, znači drugi dan.

Savet:
Ovaj kolač mora odstajati barem 1 dan, onda kore lepo omekšaju i veoma lako se režu na parčad.
Napomene : Ako želite , kolač se može raditi od dvostruke količine potrbnih svih namirnica i onda se testo peče na celoj površini tepsije od rerne, a biskvitno testo u tepsiji od rerne.

Prijatno!

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar