Iako se za namirnice koje su slatke i lepljive, kao što je suvo grožđe, smatralo da prouzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno. Pokazalo se da supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni pre svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom koja je glavni krivac za oboljenja usne duplje.
Sastojci
6
belanaca
6 kašika
šećera
100 g
kokosovog brašna
2 kašike
pšeničnog brašna
6
žumanaca
10 kašika
šećera
4 kašike
brašna
4 kašike
gustina
750 ml
mleka
100 g
pečenog izmrvljenog lešnika
100 g
kokosa
100 g
suvog
grožđa
grožđa
250 g
margarina
2 kesice
šlaga
Priprema
Penasto umutiti belanca sa šećerom (mutiti sve dok se šećer ne rastopi), dodati kokosovo
i pšenično brašno, pažljivo promešati i sjediniti sastojke za koru.
Razliti u kalup i peći,1 koru, u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20
minuta. Na pari umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i promešati.
Gustin razmutiti sa malo mleka, a preostalo mleko zagrejati, zatim
dodati gustin i skuvati dok se ne zgusne. Sjediniti sa smesom od žumanaca i ostaviti da se ohladi. Penasto umutiti margarin, sjediniti sa ohlađenim filom i na kraju dodati izmrvljeni lešnik, kokos i suvo grožđe. Fil dobro promešati i sjediniti sastojke. Ohlađenu koru premazati filom, dekorisati šlagom i ostaviti da se ohladi.
0 komentari :
Objavi komentar