2. siječnja 2015.

Imate kijavicu, šmrcate? Evo šta treba da radite

79887_27_630x0


Simptome prehlade često opisujemo rečima „osećam jezu”, “sve me boli”. Tada kao lek treba skuvati supu ili čaj i mirovati.
Pripremljeni čajevi od pojedinačnih biljaka ili smeša koriste se za ispiranje grgljanjem, ali se mogu i piti u malim gutljajima, češće tokom dana.
Apotekarka Vukosava Stevanović naglašava da “nema dovoljno reči da se istakne važnost mirovanja u terapiji prehlade”.
– Simptomi prehlade su telesni odgovor na infekciju kada se aktiviraju delovi imunog sistema. Povišena temperatura tela ne pogoduje razmnožavanju virusa, a kisela želudačna sredina uz povišenu temperaturu inaktivira viruse. Pojačana sekrecija, kijanje, kašalj obezbeđuju izbacivanje virusa. Dakle, povišena temperatura je odgovor organizma. I baš iz tih razloga se skidanje temperature preporučuje tek kada ona pređe 38 stepeni. Izuzeci su deca koja su imala konvulzije, stari ljudi ili određene hronične bolesti. Stoga se i preporučuje izbor biljaka prema simptomima uz dodatak dijetetskih proizvoda kao što su cink, vitamin C i propolis – naglašava Vukosava Stevanović.
Čak i pored svih preventivnih mera koje možemo da preduzmemo kako bismo bolest sprečili, tokom rizičnog vremenskog perioda, od novembra do marta, pojavljuju se simptomi prehlade.
– Najčešća greška koja se pravi jeste uzimanje proizvoda koji isušuju sluznicu nosa. Oni otklanjaju simptome prehlade, ali istovremeno i smanjuju odbrambene sposobnosti sluznice i mogu biti uzrok komplikacija. Zato ne smemo tokom terapije da remetimo odbrambene sposobnosti organizma. Organizam zdrave osobe može da se izbori sa prehladom i bez upotrebe lekova. Važno je primenjivati određene higijensko-epidemiološke mere usmerene ka bržem izlečenju, ali i sprečavanju širenja infekcije. Inficirana osoba treba da izbegava odlaske na skupove u zatvorenim prostorima kao i posete – kaže Stevanović.
KAKO SE PONAŠATI
– Upotrebljavati papirne maramice
– Tokom perioda infekcije koristiti samo svoju čašu i peškir
– Mirovati da bi se organizmu obezbedila snaga za borbu sa virusom
– Provetravati prostoriju gde boravi oboleli, da vazduh ne bude pregrejan i da se obezbedi dovoljno vlage
– Piti dovoljno tečnosti
– Topli napici zaslađeni medom ublažavaju bolove u grlu
– Izbegavati napitke sa kofeinom
– Smanjiti količine šećera, masti i alkohola

ŠTA POMAŽE
– Pileća supa (Istraživanjima dokazano protivupalno dejstvo supe, odnosno aminokiseline koja se nalazi u belančevinama pilećeg mesa)
– Koren i herba ehinacee (Redukuje simptome i skraćuje vreme trajanja prehlade. Ehinaceu koristiti u obliku kapi svaka dva sata po 3 do 5ml prvih dan-dva, a potom se može preći na tablete)
– Sibirski ženšen (Stimuliše aktivnost imunih ćelija)
– Koren ženšena (Jača imuni odgovor organizma)
– Cvet zove i lipe (Pored dijaforetičkog svojstva, smanjiuju

bronhijalnu sekreciju)
– Dijetetski proizvodi
– Vitamin C (Preporučuju se doze od 1 do 4 g. Tako visoke doze ipak treba piti samo dok traje prehlada. Visoke doze se ne preporučuju ljudima koji imaju neko oboljenje bubrega ili kamen)
– Cink (Može da zaustavi ili bitno skrati vreme trajanja prehlade. Bitno je da cink bude u obliku glukonata, glukonat-glicina ili acetata. Svakih dva sata uzima se 13-15mg)
– Propolis takođe skraćuje vreme trajanja prehlade

ČINJENICE
– Antibiotici nemaju nikakvo dejstvo na viruse
– U budućnosti nas čeka otpornost bakterija na antibiotike koja će se razviti zbog njihove neadekvatne upotrebe, a prehlada je uzrok česte i neopravdane upotrebe antibiotika

SAVETI
– za temperaturu: biljke koje imaju dijaforetičke osobine – pospešuju znojenje
– za sluznicu nosa: inhalacije eukaliptusom i mentom
– za grlo: neki od preparata za umirivanje nadražene sluznice usta i ždrela

Related Posts:

  • Džigerica sa belim lukom Sastojci1 kg. džigericemlijeko brašnosoulje za prženjebijeli lukpriprema Džigericu isjeći na tanje komade. Preliti mlijekom i ostaviti da odstoji oko 1 sat, ne duže. Ocijediti , svaki komad uvaljati u brašno i peć… Read More
  • Piletina u sosu od šampinjona, krem sira, senfa i vina Fantastična kombinacija. Sastojci600 gr. pilećih fileta300 gr. svježih šampinjona250 gr. krem sira2 kašike senfa2,5 dcl. bijelog vina1 glavica luka2 češnja bijelog lukamalo uljakašika maslacaso, biber, 1… Read More
  • Pivski gulaš Sastojci600 gr. mesa isječenog na kockice2 glavice luka1 mala konzerva piva 2 dcl. soka od paradajzašoljica vodepola kašikice sjeckanog svježeg ruzmarina1 kašikica slatke paprike1 kašika brašna1 kašikica… Read More
  • Krmenadle u umaku od pečuraka i paprike Sastojci5 krmenadli3 kašike ulja1 kasika maslacaso, biber za umak od pečuraka300 gr. svjezih pečuraka1 crvena paprika1 žuta paprika1 glavica luka1 kašika senfa2,5 dcl. slatke pavlake1 maggi kocka od povrcaso, biberuljeP… Read More
  • Cheesy Chili Mac Cheesy Chili Mac - Mljeveno meso, makaronice, čili i sir Sastojci500 gr. mljevenog ćurećeg mesa1 glavica luka2 češnja bijelog luka1 kašikica čilijapola kašikice sušenog timijana2 dcl. paradajz soka6 dcl vode25… Read More

0 komentari :

Objavi komentar