Simptome prehlade često opisujemo rečima „osećam jezu”, “sve me boli”. Tada kao lek treba skuvati supu ili čaj i mirovati.
Pripremljeni čajevi od pojedinačnih biljaka ili smeša koriste se za ispiranje grgljanjem, ali se mogu i piti u malim gutljajima, češće tokom dana.
Apotekarka Vukosava Stevanović naglašava da “nema dovoljno reči da se istakne važnost mirovanja u terapiji prehlade”.
– Simptomi prehlade su telesni odgovor na infekciju kada se aktiviraju delovi imunog sistema. Povišena temperatura tela ne pogoduje razmnožavanju virusa, a kisela želudačna sredina uz povišenu temperaturu inaktivira viruse. Pojačana sekrecija, kijanje, kašalj obezbeđuju izbacivanje virusa. Dakle, povišena temperatura je odgovor organizma. I baš iz tih razloga se skidanje temperature preporučuje tek kada ona pređe 38 stepeni. Izuzeci su deca koja su imala konvulzije, stari ljudi ili određene hronične bolesti. Stoga se i preporučuje izbor biljaka prema simptomima uz dodatak dijetetskih proizvoda kao što su cink, vitamin C i propolis – naglašava Vukosava Stevanović.
Čak i pored svih preventivnih mera koje možemo da preduzmemo kako bismo bolest sprečili, tokom rizičnog vremenskog perioda, od novembra do marta, pojavljuju se simptomi prehlade.
– Najčešća greška koja se pravi jeste uzimanje proizvoda koji isušuju sluznicu nosa. Oni otklanjaju simptome prehlade, ali istovremeno i smanjuju odbrambene sposobnosti sluznice i mogu biti uzrok komplikacija. Zato ne smemo tokom terapije da remetimo odbrambene sposobnosti organizma. Organizam zdrave osobe može da se izbori sa prehladom i bez upotrebe lekova. Važno je primenjivati određene higijensko-epidemiološke mere usmerene ka bržem izlečenju, ali i sprečavanju širenja infekcije. Inficirana osoba treba da izbegava odlaske na skupove u zatvorenim prostorima kao i posete – kaže Stevanović.
KAKO SE PONAŠATI
– Upotrebljavati papirne maramice
– Tokom perioda infekcije koristiti samo svoju čašu i peškir
– Mirovati da bi se organizmu obezbedila snaga za borbu sa virusom
– Provetravati prostoriju gde boravi oboleli, da vazduh ne bude pregrejan i da se obezbedi dovoljno vlage
– Piti dovoljno tečnosti
– Topli napici zaslađeni medom ublažavaju bolove u grlu
– Izbegavati napitke sa kofeinom
– Smanjiti količine šećera, masti i alkohola
ŠTA POMAŽE
– Pileća supa (Istraživanjima dokazano protivupalno dejstvo supe, odnosno aminokiseline koja se nalazi u belančevinama pilećeg mesa)
– Koren i herba ehinacee (Redukuje simptome i skraćuje vreme trajanja prehlade. Ehinaceu koristiti u obliku kapi svaka dva sata po 3 do 5ml prvih dan-dva, a potom se može preći na tablete)
– Sibirski ženšen (Stimuliše aktivnost imunih ćelija)
– Koren ženšena (Jača imuni odgovor organizma)
– Cvet zove i lipe (Pored dijaforetičkog svojstva, smanjiuju
bronhijalnu sekreciju)
– Dijetetski proizvodi
– Vitamin C (Preporučuju se doze od 1 do 4 g. Tako visoke doze ipak treba piti samo dok traje prehlada. Visoke doze se ne preporučuju ljudima koji imaju neko oboljenje bubrega ili kamen)
– Cink (Može da zaustavi ili bitno skrati vreme trajanja prehlade. Bitno je da cink bude u obliku glukonata, glukonat-glicina ili acetata. Svakih dva sata uzima se 13-15mg)
– Propolis takođe skraćuje vreme trajanja prehlade
ČINJENICE
– Antibiotici nemaju nikakvo dejstvo na viruse
– U budućnosti nas čeka otpornost bakterija na antibiotike koja će se razviti zbog njihove neadekvatne upotrebe, a prehlada je uzrok česte i neopravdane upotrebe antibiotika
SAVETI
– za temperaturu: biljke koje imaju dijaforetičke osobine – pospešuju znojenje
– za sluznicu nosa: inhalacije eukaliptusom i mentom
– za grlo: neki od preparata za umirivanje nadražene sluznice usta i ždrela
0 komentari :
Objavi komentar