Pretpostavlja se da kokos potiče iz Malezijskog arhipelaga i da se tropskim područjem proširio plutajući morem. Njegovo hranljivo i sočno meso je zaštićeno tvrdim, tamnosmeđim i dlakavim slojem koji na dnu ima tri rupe koje podsećaju na ljudsko lice. To je razlog zašto su ga Portugalci nazvali „koko“, što znači „nasmešeno lice“.
Sastojci
6
belanaca
150 g
šećera
100 g
oraha
1 kašika
brašna
6
belanaca
150 g
šećera
100 g
kokosa
1 kašika
brašna
12
žumanaca
200 g
šećera
3 kesice
vanil-šećera
300 g
putera
Priprema
Umutiti sastojke za prvu koru: penasto umutiti belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne istopi. Zatim dodati orahe i brašno, pažljivo promešati. Smesu za koru tanko premazati na tri pleha i ispeći kore u rerni zagrejanoj na 180*C oko 15 minuta. Za drugu koru takođe penasto umutiti belanca sa šećerom, dodati kokos i brašno, pažljivo promešati, a zatim smesu premazati u tankom sloju na tri pleha i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 15 minuta. Kore ostaviti da se ohlade.Fil: (žumanca, šećer i vanil-šećer) umutiti na pari, ohladiti, a zatim dodati prethodno umućen puter sa nepunom kašičicom ekstrakta kokosa. Fil dobro promešati i sjediniti sastojke. Filovati tortu sledećim redosledom: kora od oraha- fil - kora od kokosa i ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci. Tortu dekorisati šlagom i ohladiti.
0 komentari :
Objavi komentar