26. siječnja 2015.

Duško Dugouško torta

Lešnik je pun vitamina E koji je poznati antioksidans, vitamina C, ali i minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Lep ukus potiče od ulja kojih ima oko 60 odsto. 

Sastojci 

Kore

20
jaja
20 kašika
šećera


20 kašika
brašna
2
praška za pecivo
prehrambene boje (plava, zelena, crvena, narandžasta i žuta)

Fil

2 l
soka od pomorandže
6
pudinga od vanile
2 kašike
gustina
2
margarina
300 g
šećera
300 g
seckanih pečenih lešnika

Ukrašavanje

500 ml
slatke pavlake
prehrambene boje (crna i crvena)

 Priprema

Razdvojiti belanca i žumanca. Umutiti belanca u čvrst šaum, dodavati postepeno šećer i mutiti. Zatim uz lagano mešanje varjačom dodavati žumanca, brašno i prašak za pecivo. Smesu razliti u pet činija, dodati u svaku boju, s tim da peta ostane žuta. Ispeći po dve okrugle kore od svake smese u rerni na 200*C. Koristiti manji kalup prečnika 20 cm. Razmutiti puding i gustin sa malo soka. Preostali sok i šećer zagrejati, dodati puding i kuvati dok se ne zgusne. Kad se puding ohladi sjediniti sa penasto umućenim margarinom i lešnicima. Filovati kore ovim redom: plava kora, fil, zelena kora, fil, crvena kora, fil, narandžasta kora, fil i na kraju žuta kora. Tako formirati dve torte. Jednu staviti na sredinu tacne, a drugu iseći tako da se dobiju dva uveta i mašna. Staviti uši gore, a mašnu ispod prve torte. Umutiti slatku pavlaku u šlag, odvojiti deo za celog zeku, koji je siv i manji deo za umutrašnjost zekinih ušiju. Od čokolade napraviti oči i brkove zeki. Mašnu obojiti po želji.

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar