Lešnik je
pun vitamina E koji je poznati antioksidans, vitamina C, ali i minerala
kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Lep ukus potiče od
ulja kojih ima oko 60 odsto.
Sastojci
Kore
20
jaja
20 kašika
šećera
20 kašika
brašna
2
praška za pecivo
prehrambene boje (plava, zelena, crvena, narandžasta i žuta)
Fil
2 l
soka od pomorandže
6
pudinga od vanile
2 kašike
gustina
2
margarina
300 g
šećera
300 g
seckanih pečenih lešnika
Ukrašavanje
500 ml
slatke pavlake
prehrambene boje (crna i crvena)
Priprema
Razdvojiti belanca i žumanca. Umutiti
belanca u čvrst šaum, dodavati postepeno šećer i mutiti. Zatim uz
lagano mešanje varjačom dodavati žumanca, brašno
i prašak za pecivo. Smesu razliti u pet činija, dodati u svaku boju, s
tim da peta ostane žuta. Ispeći po dve okrugle kore od svake smese u
rerni na 200*C. Koristiti manji kalup prečnika 20 cm. Razmutiti puding i
gustin sa malo soka. Preostali sok i šećer zagrejati, dodati puding i
kuvati dok se ne zgusne. Kad se puding ohladi sjediniti sa penasto
umućenim margarinom i lešnicima.
Filovati kore ovim redom: plava kora, fil, zelena kora, fil, crvena
kora, fil, narandžasta kora, fil i na kraju žuta kora. Tako formirati
dve torte. Jednu staviti na sredinu tacne, a drugu iseći tako da se
dobiju dva uveta i mašna. Staviti uši gore, a mašnu ispod prve torte.
Umutiti slatku pavlaku u šlag, odvojiti deo za celog zeku, koji je siv i
manji deo za umutrašnjost zekinih ušiju. Od čokolade napraviti oči i
brkove zeki. Mašnu obojiti po želji.
0 komentari :
Objavi komentar