19. prosinca 2014.

Torta nad tortama

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepša od bilo koje čokolade.



Sastojci:

Za kore:

  • 3 x 5 bjelanca
  • 3 x 10 kasika secera u prahu
  • 3 x 5 kasika mljevenih oraha
  • 3 x 2 kasika brasna

Za krem:

  • 1 litar mlijeka
  • 15 zumanaca
  • 10 kasika secera
  • 9 kasika brasna

  • 250 gr secera u prahu
  • 250 gr margarina/maslaca
  • 150 gr mljevenih oraha
  • malo mlijeka da se popare orasi
  • 200 gr cokolade
  • 3 kesice slag krema od vanile
  • 200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem

Priprema:

Napraviti 3 korice od po 5 bjelanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike brasna. Brasno i orahe pomijesati i lagano varjacom umjesati u umucene bjelance. Peci na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate krem.

Krem: 7 zumanaca pomijesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuhati krem u 1l mlijeka. Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmjesati sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohladjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri. Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni fil, kora, slag, bijeli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer ga ima najvise.

Posluživanje:

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepsa od bilo koje cokolade.
 
coolinarka.com

Related Posts:

  • Najukusniji pečeni krompir   Sladak krompir koji se topi u ustima - to će biti vaša asocijacija na ovo jelo kada ga budete pravili. Ukoliko ste nekad pekli krompire u rerni sa piletinom, otprilike znate kakav je to ukus, kojem samo još pom… Read More
  • Klipići kifle Dosad najljepse tijesto koje sam probala za kifle.I ne samo za kifle ,moze se koristiti za prilicno varijanti kad se radi o pecivima. I ukusno,i ne suši se brzo kao pojedina peciva. Vrlo cesto ih svom djetetu sprem… Read More
  • Ovo do sada niste znali !! Zaštite sebe i druge oko vas !!   Ne bacajte koru mandarine! Ovo što možete napraviti od nje spasit će vas od kašlja i bolesti Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert - ušećerene korice ili za zdravlje grla. (adsbygoogle = win… Read More
  • Domaći maslac za 10 minuta Sastojci: Domace mlijeke blender Priprema 1.Mlijeko prokuhajte (ja ga volim prvo prokuhati) ili ne, po želji i ostavite da se ohladi do sutradan. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idući dan po… Read More
  • Fantastični recept za domaću baklavu Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke. Sastojci: (adsby… Read More

0 komentari :

Objavi komentar