27. studenoga 2014.

Ovo do sada niste znali !! Zaštite sebe i druge oko vas !!

 

Ne bacajte koru mandarine! Ovo što možete napraviti od nje spasit će vas od kašlja i bolesti

Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert - ušećerene korice ili za zdravlje grla.


Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi. Jedu se posvuda pa i na ulici, a kora se redovito baca. No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovdje donosimo dva provjerena. Savjet plus: ne isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane kemikalijama.
Muči li vas grlobolja ili kašalj, evo što vam je činiti. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u staklenku. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji tjedan dana na tamnom mjestu. Nakon toga jedite po jednu žlicu nakon jela, a nakon toga pojedite jednu žlicu meda.
Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert - ušećerene korice.
Sastojci:
500 – 600 g mandarina
300 – 400 ml vode
1 žličica soli
350 g kristal šećera
350 ml vode
još šećera za valjanje korice
Postupak:
Ogulite mandarine i sačuvajte koricu.

Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu žličicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.
Prokuhanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomiješajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.
Koricu pažljivo prebacite na cjedilo da se ocijedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.

Related Posts:

  • Kinder kolac - bajadera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojciza tamni dio500 gr. mljevenog keksa250 gr. margarina ili maslaca200 gr. secera3 dcl. vode100 gr. cokolade200 gr. mljevenih orahaza bijeli dio250 gr. margari… Read More
  • Tajni recept za panzerotti (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Od kad su boravile u Milanu, moje klinke obožavaju panzerotti (male calzone, „šizike“, samo s mekšim tijestom, punjene mozzarelom i paradajzom). Panzerotti,… Read More
  • Specijaliteti od piletine: 3 recepta za bogat ručak Ako su vam dosadili recepti po kojima ste do sada spremali piletinu, odlučite za jedan od predloženih specijaliteta i imaćete poseban ručak za cijelu porodicu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
  • Čokoladni cheesecake Sastojci  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); podloga  250 gr. keksa Digestive sa čokoladom (ja sam stavila 150 gr. Digestive i 100 gr. filovanog čokoladnog keKsa)  50 gr. istopljanog… Read More
  • Cheesecake od badema i višanja Sastojcipodloga  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 150 gr. mljevenog keksa, ja sam stavila pola petit, pola integralni keks Digestive 75 gr. istopljenog maslaca krem  300 gr. krem sir… Read More

0 komentari :

Objavi komentar