
Ne bacajte koru mandarine! Ovo što možete napraviti od nje spasit će vas od kašlja i bolesti
Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert - ušećerene korice ili za zdravlje grla.
Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje
obožavaju mnogi. Jedu se posvuda pa i na ulici, a kora se redovito baca.
No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može
iskoristiti, a ovdje donosimo dva provjerena. Savjet plus: ne
isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće,
netretirane kemikalijama.
Muči li vas grlobolja ili kašalj, evo
što vam je činiti. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u
staklenku. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim
alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji tjedan dana na
tamnom mjestu. Nakon toga jedite po jednu žlicu nakon jela, a nakon toga
pojedite jednu žlicu meda.
Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert - ušećerene korice.
Sastojci:
500 – 600 g mandarina
300 – 400 ml vode
1 žličica soli
350 g kristal šećera
350 ml vode
još šećera za valjanje korice
Postupak:
Ogulite mandarine i sačuvajte koricu.
Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu žličicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.
Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu žličicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.
Prokuhanu koricu narežite na tanke
trakice. U drugom loncu pomiješajte 350 grama šećera i 350 mililitara
vode pa pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte
pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok
korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.
Koricu pažljivo prebacite na cjedilo da
se ocijedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po
papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu,
dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.
0 komentari :
Objavi komentar