1.
Za patišpanj izmiksujte penasto jaja sa šećerom i dodajte brašno.
Okruglom kalupu prečnika 28 cm (sa obručem koji se skida) obložite dno
papirom za pečenje. Masu preručite u kalup i ispecite ga kao i svaki
drugi patišpanj. Pečen patišpanj izvadite iz kalupa, skinite papir i
ostavite da se ohladi.
2. Za fil dobro izmiksujte žumanca,
jaje, šećer i mleko, pa varjačom dodajte gustin i kuvajte krem na tihoj
vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. U međuvremenu želatin natopite
sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Kad je fil gotov,
sklonite ga s vatre, zatim dodajte nabubreli želatin, sok od limuna i
mešajte dok se želatin ne otopi. U fil dodajte nastruganu koricu limuna.
Slatku pavlaku izmiksujte i sjedinite s prohlađenim filom.
3. Patišpanj stavite na tanjir za tortu,
a preko njega stavite obruč od kalupa. Obruč obložite papirom za
pečenje. Sipajte fil i poravnajte. Ostavite u frižideru na 2-3 sata. Kad
se fil stegne i ohladi, skinite obruč i papir.
4. Za šaum skuvajte šećer i vodu u gušći
sirup. Umutite belanca a zatim sve vreme muteći polako sipajte vruć
sirup u šaum (najbolje uz pomoc lončeta). Kad se potroši sav sirup,
mutite i dalje dok se šaum sasvim ne ohladi i ne postane gust i sjajan.
Možete pri kraju (kako biste ubrzali proces hlađenja) vanglicu u kojoj
mutite šaum da ubacite u drugu, vecu, sa hladnom vodom. Prefilujte
gornji deo torte i ukrasite ga rendanom koricom limuna. Umesto šauma
možete da stavite šlag ili slatku pavlaku.
0 komentari :
Objavi komentar