-
Najprije pripemim sve sastojke kapulu, crvenu zelenu papriku na kockice male i sve ostalo primremi. Jedan dio graha kukuruza odvojiti za punjenje tortilja, a jedan dio crvenog graha-azuki, kukuruza, crvene i zelene paprike za salatu, i konzervu slanutka podijelimo.. malo kapule narezane na listiće i 1 žlicu kukuruza i graha odvojim za juhu mexičku & u biti juha od paradajza sa dodatkom tabasca i chilija.
-
TORTILJA-tanka palačinka od kukuruznog brašna. No prava kukuruzna tortilja za nju je ptrebno posebno brasno Corn Masa (čitaj: masa
harina), I to nije obicno kukuruzno brasno vec posebna meksicka
mjesavina za tortillje koje se u Meksiku melje na posebnim mlinovima.
Kod nas ga nema za kupiti. No kako su moji jako zadovoljni ovima od
mješavine kukuruznog i običnog slijedi Postupak: Umijesiti
od običnog i kukuruznog brašna s mlakom vodom u koju smo stavili sol,
(prije nisam stavljala mast a sad dodam i 1 žlicu masti i malo p.za
pecivo 1/2 vrećice može ali i ne mora, čini mi se bolje i lakše za
valjat ) tjesto onako kao za štrudlu dobro ga izradim i napravim
30-40-tak kuglica. Vi možete dodati i malo praška za pecivo (ja ne
dodajem ali u nekim receptima stoji p.p.). Ostavim 30-tak minuta da
odstoji i u međuvremenu radim umake i punjenje s piletinom… (stavim ih
ili u najlonsku vrećicu ili u vaxi posudu s poklopcem ili pokrijte s krpom da se tjesto ne suši OVO JE JAKO VAŽNO.
-
Na jako ugrijanu tavu (imam
posebno za to lošiju tavu tj ne koristim za palačinke ili neku finu nego
onu crnu običnu) i bez ulja.. znaći ne masnoća stavim s jedne strane i par sekundi ovo je bitno PAR SEKUNDI s jedne i druge strane ( cca nekih 20-tak sekundi otprilike sa svake strane) ona mi se malo napuhne ili par mjehurića i odmah preokrenem i opet par sekundi tj. pr malih točkica i gotove su zatim…stavim pečene tortilje u posudu s poklopcem da se ne suše..one omekane i savitljive su.
-
PUNJENJE ZA TORTILJE;
na ulju zažutim kapulu, jedan dio odmah radim umak-šalšu od paradajza a
u drugoj posudi dinstam kapulu i dok ne povene(posolim i mrvicu šečera
da prije omekani i ne zagori) stavim narezana pileća prsa na sitnije
kockice ili male tanke trakice i dinstati 10-15 min, i dodam crvenu i
zelenu papriku na kockice. Kad fino dođe k sebi dodaj crvenu mjevenu
papriku, chili ili suhi ljuti chili, dodati kečap, ili koncentrat
paradajza, origano, sol, papar, tabasco, na kraju dodaj i vegete natur
malo i malo vina po želji. Dodati paradajza tj kečapa ili već što se
ima,... probati i ljutinu… regulirati da li volite više ili manje šarf.
Pred kraj dodati pola konzerve graha i kukuruza a znam ubaciti i slanutak.
-
Crvena šalša MEXI-UMAK.
Na hladno maslinovo ulje preprži malo šečera dodaj narezanu kapulu i
kad povene dodaj paradajz ili pelate ili tetrapak od 1/2 l paradajza,
malo bosiljka, origana, peršina dosta, malo vina po želji i ne morate
vino ali ja ga volim dodavati i u saft i neka jela, soli papra i chilija
ili par kapi tabasca( paradajz se može usitniti u multipraktiku ili
štapnim mikserom). Dinstati do 30 min do željene gustoće… ako nije
dovoljno gusto zgusnuti krušnim mrvicama ili s dinkel brašnom(pir -1/2
žličice) ali mislim da i ije potrebno rijetko zgušnjavam.
-
BIJELI UMAK; u vrhnje dodati par kapi tabasca, malo mic po mic pikant vegete, papra, soli, mrvu senfa i malo chilija..
-
Tortilje se mogu i zapeći (puniti
kao palačinke i staviti u vatrostalnu posudu), posuti sirom naribanim i
zapeći u pećnici 15-ak minuta..ili mikrovalnoj). Mi ih u zadnjih par
godina odmah služimo bez da ih zapećem u pećnici.. Stavim tortilje u
posudi poklopljenoj i umake u posudice i juhu od paradajza s dodatkom
kukuruza i graha i malo chilija pojačam a tako i šalšu i bijeli umak i salatu..
-
MEX SALATA… Gore pod #1 sam navela
da se odvoje sastojci i za “salatu”: Sve sastojke hrah, kiukuruz
slanutak može i nemora crvena i zelena paprika na kockice ili trakice
narezano(kako vam je draže) staviti pola kapule na listiće narezane pa
malo čen češnjaka soli i maslinovo ili obično ulje te ocat koji vi
koristite…
-
Ima na ovim stranicama jako dobrih
recepti.. vjerojatno i boljih, ali eto svi mi poštiujemo želje svojih
bližnjih, pa tako i ja… ali naravno evo i onih koji mi se dopadaju, pa
vi izvucite ono najbolje što vam odgovara, pogledajte kod BABILU mislim
da ima predivne umake od avocada uz tortilje za svačije nepce…od mmmary recept za tortilje evo i od Lily-col s avocadom, iako ne koristim kupovne gotove dipove i začine dopalo mi se od Okus-Pokus začini koje se spremam napraviti jer su mi se dopali… od tavuco mi se dopada i ovdje sam pronašla od cooharica tortilje sa mljevenim mesom i od tamarichke tortilje sa povrćem i sirom
0 komentari :
Objavi komentar