Sastojci
Slatko prhko tijesto
- 300 g oštrog brašna
- 75 g šećera
-
175 g
maslaca
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica vode
Za premazivanje tijesta
- 2 žlice pekmeza od krušaka
Krema od ananasa
- 1 konzerva (820 g) ananasa
- 40 g gustina (gussnela)
- 60 g šećera
Krema od višanja
- 1 staklenka (680 g) višanja
- 40 g gustina (gussnela)
- 20 g šećera
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
U brašno i šećer dodajte na kockice narezan maslac i razmućeno jaje. Sve sastojke povežite u kompaktnu masu, ali izbjegavajte predugo mijesenje kako bi tijesto ostalo prhko. Po potrebi dodajte žlicu vode. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
-
Tijesto razvaljajte na brašnjavoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Pazite da promjer razvaljanog tijesta bude veći od kalupa. Tijesto prenesite u kalup tako da ga namotate na valjak. Višak tijesta ne morate skidati u ovoj fazi, već ga možete ukloniti i nakon pečenja. Pritisnite rubove, vilicom izbodite dno, prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite grah ili keramičke kuglice (kako bi se spriječilo dizanje tijesta tijekom pečenja). Tijesto pecite 30 minuta na 200 stupnjeva.
-
Pečeno tijesto premažite pekmezom od krušaka i pustite da se osuši.
Za kremu od ananasa, izvadite polovicu ananasa i narežite na komadiće. U polovicu soka od ananasa umiješajte gustin i šećer tako da nastane smjesa bez grudica. Ostatak soka stavite kuhati. Kada zakipi, maknite s vatre i umiješajte pripremljenu smjesu od gustina. Uz stalno miješanje, vratite na vatru i kuhajte kratko dok ne nastane želatinozna smjesa. Umiješajte nasjeckani ananas i prelijte na tijesto.
-
Postupak za izradu kreme od višanja isti je kao i za ananas. Izvadite polovicu višanja (ne trebate ih sjeckati). U polovicu soka umiješate gustin i šećer, dok drugu polovicu soka stavite kuhati. Kada zakipi, maknite s vatre i uz stalno miješanje dodajte smjesu od gustina. Vratite na vatru i kratko kuhajte dok ne nastane želatinozna smjesa. Umiješajte višnje i prelijte na kremu od ananasa.
Posluživanje
Od viška tijesta možete vrlo brzo napraviti kolačiće (razvaljajte, izrežite pomoću kalupa i pecite 10 minuta na 200 stupnjeva) koji vam mogu poslužiti za dekoriranje pite.Poslužite ohlađeno.
0 komentari :
Objavi komentar