13. studenoga 2014.

Pita od ananasa i višanja


Sastojci

  • Slatko prhko tijesto

  •  300 g oštrog brašna
  •  75 g šećera
  •  175 g maslaca

  •  1 žlica kiselog vrhnja
  •  1 žlica vode 
  •  
  • Za premazivanje tijesta

  •  2 žlice pekmeza od krušaka
  • Krema od ananasa

  •  1 konzerva (820 g) ananasa
  •  40 g gustina (gussnela)
  •  60 g šećera
  • Krema od višanja

  •  1 staklenka (680 g) višanja
  •  40 g gustina (gussnela)
  •  20 g šećera


Priprema

Vrijeme pripreme:
120 min
Težina:
Jednostavno
  1.  U brašno i šećer dodajte na kockice narezan maslac i razmućeno jaje. Sve sastojke povežite u kompaktnu masu, ali izbjegavajte predugo mijesenje kako bi tijesto ostalo prhko. Po potrebi dodajte žlicu vode. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
  2.  Tijesto razvaljajte na brašnjavoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Pazite da promjer razvaljanog tijesta bude veći od kalupa. Tijesto prenesite u kalup tako da ga namotate na valjak. Višak tijesta ne morate skidati u ovoj fazi, već ga možete ukloniti i nakon pečenja. Pritisnite rubove, vilicom izbodite dno, prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite grah ili keramičke kuglice (kako bi se spriječilo dizanje tijesta tijekom pečenja). Tijesto pecite 30 minuta na 200 stupnjeva.
  3. Pečeno tijesto premažite pekmezom od krušaka i pustite da se osuši.
    Za kremu od ananasa, izvadite polovicu ananasa i narežite na komadiće. U polovicu soka od ananasa umiješajte gustin i šećer tako da nastane smjesa bez grudica. Ostatak soka stavite kuhati. Kada zakipi, maknite s vatre i umiješajte pripremljenu smjesu od gustina. Uz stalno miješanje, vratite na vatru i kuhajte kratko dok ne nastane želatinozna smjesa. Umiješajte nasjeckani ananas i prelijte na tijesto.
  4. Postupak za izradu kreme od višanja isti je kao i za ananas. Izvadite polovicu višanja (ne trebate ih sjeckati). U polovicu soka umiješate gustin i šećer, dok drugu polovicu soka stavite kuhati. Kada zakipi, maknite s vatre i uz stalno miješanje dodajte smjesu od gustina. Vratite na vatru i kratko kuhajte dok ne nastane želatinozna smjesa. Umiješajte višnje i prelijte na kremu od ananasa.

Posluživanje

Od viška tijesta možete vrlo brzo napraviti kolačiće (razvaljajte, izrežite pomoću kalupa i pecite 10 minuta na 200 stupnjeva) koji vam mogu poslužiti za dekoriranje pite.
Poslužite ohlađeno.

Related Posts:

  • Video : Vesela makovnjača Vrijeme pripreme: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 65 min Težina: Sred… Read More
  • Namaz od karamela Danas idemo s nečim Žuži-Jelinek style (vidite da su i točkice u điru i da je sve pomalo retro). Kažu da put do muškog srca ide kroz želudac, a ako je to tako, ja ću vam reći da autocesta vodi palačinkama s dulce de leche… Read More
  • Maska od kvasca protiv opadanja kose Jeste li znali da je maska ​​za kosu sa običnim kvascem prilično jednostavno, ali vrlo učinkovito sredstvo koje čini čuda, čak i sa najzapušteniji kosom? Rezultat primjene ovakve maske, ne samo da je visoke kvalite… Read More
  • Jelovnik za dojilje Sastav majčine prehrane ne ostvaruje velik utjecaj na sastav mlijeka, ali ako je majčina prehrana deficitarna na određenim vitaminima i mineralima, za proizvodnju mlijeka iskoristit će se majčine zalihe, stavljajući nj… Read More
  • Smokve u čokoladi Smokve u čokoladi Siječanj 2, 2011 Kažu da su najbolje stvari u životu besplatne i par njih koje mi u prvi mah padaju na pamet stvarno i jesu. Sjela sam danas pod … Read More

0 komentari :

Objavi komentar