13. studenoga 2014.

Luksuzna juha od gljiva


Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •  2 - 3 zlice maslinovog ulja
  •  400 g mix gljiva od toga polovina lisicarke
  •  2 luka

    ljutike, moze i obicni
  •  2 cesnja cesnjaka
  •  2 paradajza
  •  2 grancice timijana
  •  1 zlicica crvene zacinske paprike
  •  1 zlicica kurkume
  •  1/2 dl konjaka
  •  3 dl polusuhog bijelog vina
  •  3 dl pileceg / teleceg temeljca ili kockica za juhe
  •  2 dl slatkog vrhnja ili vrhnje za kuhanje

  •  malo soli + svjeze mljeven papar
  •  3 zlice svjezeg persina, sitno isjeckanog

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. Gljive ocistiti na suho ( nemojte ih prati ) tako da malom cetkicom ostranite necistoce. Isjeci ih na manje kockice. Luk i cesnjak isjeci na sitno.
    Paradjaz na strani gdje je bio vezan sa peteljkom zasjecite dva puta, prelijte vrelom vodom i ogulite koru. Presjeci, izvaditi dio sa sjemenkama i isjeci na male kockice.
  2. Prvo na maslinovom ulju dinstati luk i cesnjak, zatim dodati gljive sa  timijanom i dinstati ih dok ne puste vodu. Dodati paradajz i zacine i uz mjesanje dinstati sve 2 - 3 min. Preliti konjak preko i kuhati 1-2 min.
    Zatim sve preliti sa vinom i pustiti da sve jos jednom provrije. Dodati slatko vrhnje i  temeljac, promjesati, pokriti serpu i na laganoj vatri ostaviti da krcka 1/2 sata uz povremeno mjesanje.
    Na kraju juhu zaciniti sa soli, paprom i sjeckanim persinom,

Posluživanje

Juhu posluziti u malim zagrijanim zdjelama uz svjezi kruh.

Related Posts:

  • Okruglice s marelicama i voćnom kašom Stanovnici regije Wachau izuzetno su ponosni na „svoje“ marelice. Napori domaćih proizvođača da poboljšaju kvalitetu proizvoda itekako daju ploda. Naime, Europska unija je 1996. posebno zaštitila ime „Wachauer Qualitätsm… Read More
  • Kako izbijeliti zube u dva koraka? : Sa malo strpljenja, možete se i sami pobrinuti za bjelinu vaših zuba i to bez bespotrebnih hemikalija, piše Everydayroots. Jagode   Jagode sadrže vitamic C, koji pomaže u razbijanju plaka n… Read More
  • Koje vino uz koje jelo??? Korisni savjeti kojim možete zadiviti goste... Samo pravi odabir vina uz pojedine vrste jela doprinosi vrijednosti jela i obratno... Nadam… Read More
  • Germknedle Germknedle su specijalitet češke i bečke kuhinje, a i u bavarskoj su kuhinji dosta raširene i omiljene. Radi se o velikim, s džemom ili pekmezom od šljiva punjenim knedlama od dizanog tijesta (tijesto s kvascem), koje se pos… Read More
  • Pokladnice (krafne) O nastanku krafni kruže mnoge priče i legende, manje ili više romantične, kao da je riječ o nekom mitskom antičkom junaku. Bečani se naprimjer zaklinju da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, inače poznata… Read More

0 komentari :

Objavi komentar