Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
Gljive ocistiti na suho ( nemojte
ih prati ) tako da malom cetkicom ostranite necistoce. Isjeci ih na
manje kockice. Luk i cesnjak isjeci na sitno.
Paradjaz na strani gdje je bio vezan sa peteljkom zasjecite dva puta,
prelijte vrelom vodom i ogulite koru. Presjeci, izvaditi dio sa
sjemenkama i isjeci na male kockice.
-
Prvo na maslinovom ulju dinstati
luk i cesnjak, zatim dodati gljive sa timijanom i dinstati ih dok ne
puste vodu. Dodati paradajz i zacine i uz mjesanje dinstati sve 2 - 3
min. Preliti konjak preko i kuhati 1-2 min.
Zatim sve preliti sa vinom i pustiti da sve jos jednom provrije.
Dodati slatko vrhnje i temeljac, promjesati, pokriti serpu i na laganoj
vatri ostaviti da krcka 1/2 sata uz povremeno mjesanje.
Na kraju juhu zaciniti sa soli, paprom i sjeckanim persinom,
Posluživanje
Juhu posluziti u malim zagrijanim zdjelama uz svjezi kruh.
0 komentari :
Objavi komentar