Sastojci
- Broj osoba:
- 350 gr brasna za hleb
- 115 gr brasna od celog psenicnog zrna (whole wheat)
-
10 ml/2 kasicice
soli - 20 gr svezeg kvasca ili 10 gr suvog
- 275 ml mlake vode
- 30 ml ili 2 kasike maslinovog ulja
- 2 kasike semenki suncokreta
- 2 kasike semenki buce
- 1 kasika prosa
- po potrebi kukuruznog brasna za posuti preko
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
Posuti pleh na koji cete peci hleb, kukuruznim brasnom.
-
Izmesati obe vrste brasna u posudu.
-
U maloj posudici izmesati kvasac sa vodom.
-
U brasno napraviti udubljenje pa dodati izmesani kvasac i maslinovo ulje i zamesiti cvrsto testo. -
Na pobrasnjenu povrsinu izvrnutu testo pa ga mesiti oko desetak minuta, dok ne dobijete elasticno i glatko testo
-
Testo premazati uljem, staviti ga u posudu, prekriti plasticnom providnom folijom i ostaviti ga na toplom mestu da raste oko sat ipo do dva sata, dok se ne udvostruci u volumenu.
-
Kad je testo naraslo, prevrnuti ga na blago pobrasnjenu povrsinu, nezno umesiti semenke suncokreta, buce i proso, pa ga ponovo ostaviti da se odmori, oko pet minuta, pokriti ga providnom folijom.
-
Od testa napraviti loptu, ubosti svojim prstima loptu i uvrnuti vrh.
-
Staviti na pleh gde cete peci, posuti kukuruznim brasnom, pa ga pokriti nekom vecom zdelom i ostaviti da raste jos 45 minuta ili dok se ne udvostruci testo.
-
Rernu zagrejati na 220*C
-
U jednu posudu staviti oko 300 ml vode pa tu posudu staviti na najnizu zicu, onda staviti naraslo testo i peci oko deset minuta.
-
Izvaditi posudu sa vodom, pa peci jos 25 do 30 minuta dok ne porumerni.
-
Peceni hleb treba da zvuci “suplje” znaci da je pecen.
-
Ohladiti ga na zici pa posluziti.
0 komentari :
Objavi komentar