2. kolovoza 2014.

Okruglice s marelicama i voćnom kašom

Stanovnici regije Wachau izuzetno su ponosni na „svoje“ marelice. Napori domaćih proizvođača da poboljšaju kvalitetu proizvoda itekako daju ploda. Naime, Europska unija je 1996. posebno zaštitila ime „Wachauer Qualitätsmarille".

Okruglice s marelicama i voćnom kašom © BMLFUW/ Rita Newman
Ništa manje poseban nije ni okus vahauskih okruglica s marelicama: lagano tijesto od kiselog vrhnja, punjeno sočnim marelicama, pretvorit će i najpredanijeg mesojeda u ljubitelja ovog slatkog jela...
Sastojci za 4 - 6 osoba:
• 1 kg kuhanog krumpira (brašnjasta sorta)
• 300 g brašna
• 2 velike žlice kiselog vrhnja
• 20 g maslaca
• 1 jaje
• malo soli
• 12 marelica
• 12 kockica šećera
• 100 g maslaca
• 3 velike žlice krušnih mrvica
• malo šećera
Za voćnu kašu:
• 500 g marelica
• 50 ml vode
• 60 g šećera
• sok od 1 limuna
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Priprema:
Skuhajte krumpir te ga pasirajte dok je još topao. Dodajte jaje, sol, kiselo vrhnje i rastopljeni maslac pa umijesite tijesto. Odstranite koštice iz marelica i u svaku umetnite kocku šećera. Razvucite tijesto i izrežite ga na pravokutnike. Marelice postavite na tijesto i umotajte ih. Oblikovane okruglice kuhajte desetak minuta u kipućoj i lagano posoljenoj vodi. U tavi rastopite maslac pa dodajte krušne mrvice. Kratko ih popržite, dodajte šećer, a gotove okruglice uvaljajte u tako pržene i zaslađene mrvice.
Voćna kaša: zakuhajte vodu, dodajte šećer, sok od limuna te otkoštene i narezane marelice. Smjesu kuhajte uz stalno miješanje. Ohlađenu kašu poslužite s okruglicama.

0 komentari :

Objavi komentar