Potrebno:
- glavica kupusa
- 50 dag mljevenog mesa
- mala šalica riže
- 1 luk
- malo pancete ili suhog vrata
- žlica peršinovog lišća
- 3 dl tekućeg paradajza
- vegeta, sol, papar, bosiljak, slatka mljevena crvena paprika
- Glavici kupusa nožem izdubiti korijen pa ju kuhati u većoj količini posoljene vode 10 min. Malo rashladiti i pažljivo odvojiti listove kojima treba odstraniti onaj tvrđi dio iz sredine.
- Rižu prokuhati sa malo vegete 15 min.
- Luk i pancetu narezanu na kockice kratko popržiti.
- U većoj posudi pomiješati meso, rižu, luk i pancetu, peršin, dodati začine pa umijesiti rukom u kompaktnu smjesu.
- Rukama raditi male valjčiće, slagati ih na list kupusa i zarolati u sarmice.
- Slagati sarmice u namašćenu vatrostalnu posudu, preliti ih paradajzom u koji ste umiješali malo bosiljka, papra i vegete (ili soli) pa staviti peći u pećnicu na 180℃ oko 1 sat. U međuvremenu sarmice okrenuti da se zapeku i sa druge strane.
Dobar tek!
Recept u slikama:
0 komentari :
Objavi komentar