Ehh da, puno toga dobroga nam je Slavonija dala i ja ju obožavam A znate li zašto? Zato što svakim prolaskom kroz ravnicu i pogledom na prostranstva koja kao da nemaju kraja, gdje nebo tamo daleko na obzoru dotiče zemlju, imam osjećaj da mi duša lakše diše, da svaki djelić mene baš ovdje sjeda na svoje mjesto i bez obzira sve okolnosti uvijek u takvim trenucima mi osmjeh ne silazi s lica. A slavoniju volim i zbog svih finih a danas već pomalo zaboravljenih jela koja se ovdje mogu naći i koja su u svom izvornom obliku šokice i snaše pripremale generacijama, prenoseći recepte za fine krofne, lepirice, poderane gaće… s koljena na koljeno. Ne mogu reći da mi je podrijetlo šokačko jer sam doista ispala ‘mješancija’ svega i svačega, no moja me je baka živeći u Vukovaru naučila pripremati dosta tih autohtonih slavonskih jela. Pa evo, u skladu s tim spremna sam podijeliti s vama neke od tih recepata. Naći će se i onih koji će reći da nije to – to kada se jela više ne pripremaju na način kao nekad, kada se krafne ili poderane gaće ne prže u hektolitrima svinjske masti i kada se umjesto sala u sve gura omraženi margarin i maslac. No, svako vrijeme nosi svoje a ja sam mišljenja da se sve može prilagoditi i napraviti na lakši (danas možda i jeftiniji) način i to bez bakine asistencije! Evo modernog recepta za staromodne poderane gaće
:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 3 žličice šećera
- 1 žličica soli
- 6 dl toplog mlijeka
- 1 dl ulja
- 1 jaje
Priprema:
- Pomiješati u većoj posudi brašno, sol, šećer i kvasac, razbiti u sredinu 1 jaje. Polako ulijevati toplo mlijeko i ulje te rukama umijesiti mekano dizano tijesto. Ostaviti ga pokriveno da počiva 1/2 sata.
- Na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljati tijesto na debljinu od 1/2 cm, rezati pravokutnike i u sredini svakog nožem napraviti zarez. Odlagati izrezane lepinjice na pladanj, prekriti ih krpom i pustiti da odstoje na toplom još nekih 20-30 min.
- Zagrijati veću količinu ulja pa pržiti lepinjice s jedne i s druge strane dok ne porumene. Odlagati ih na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.
Poslužiti posipano šećerom u prahu ili vanilin šećerom uz domaći pekmez od marelice ili neki drugi po vašoj želji. Poderane gaće najukusnije su dok su još tople, ali nama je sinoć ostalo jako puno i mogu vam reći da su danas poslije ručka jako fino prijale i hladne
Dobar tek!
Recept u slikama:
0 komentari :
Objavi komentar