8. kolovoza 2014.

Korpice od kokosa punjene limun kremom

Ove slasne i lijepe korpice od kokosa napunjenje su kremom od limuna, a možete ih ukrasiti malinama ili voćem po želji.
Mogu ih napraviti i ne tako iskusne kulinarke, a uz to su dobar izbor i za one koji ne podnose gluten ili mliječne proizvode (ako se vodite osnovnim receptom).
Kako savjetuje Ana sa bloga HiddenPonnies, gde smo pronašli ovaj recept, korpice od kokosa brzo rumene i morate paziti da vam ne zagore. Sa ovim receptom dobićete 24 korpice od kokosa.

Sastojci:

Za korpice
  • 3 šolje kokosovog brašna
  • 3 belanca (od većih jaja)
  • ¾ šolje šećera
  • ½ šolje bademovog brašna (ili mljevenih badema) mada možete upotrijebiti i obično pšenično brašno
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
Krema od limuna
  • Sok iscijeđen iz 2 limuna (procijeđen kroz cjedaljku)
  • ¾ šolje šećera
  • 2 veća žumanca
  • 1 cijelo jaje
  • Korica od 2 limuna
Ukras:
24 svježe maline ili sezonsko voće po izboru (mogu čak i orašasti plodovi ili šlag krema)
Nauljite dobro 24 mini kalupa za mafine. Zagrijte rernu na 180C. U većoj posudi pomiješajte kokos, bjelanca, šećer, bademovo brašno (mljevene bademe ili obično brašno) i ekstrakt vanile. Mješajte dok se sastojci ne sjedine i smjesa ne postane kompaktna.
korpice od kokosa
Podjelite mješavinu na 24 mini kalupa i napravite korpice unutar kalupa. Ako je smjesa previše ljepljiva pokvasite malo prste da biste lakše formirali korpice.

Pecite ih 10-15 minuta, dok rubovi korpica ne dobiju zlatno smeđu boju, a dno tek počne da rumeni. Izvadite ih i ostavite da se ohlade. Ako korpice počnu da gube oblik, samo ih, dok su tople, pritisnite i oblikujte kašikom. Izvadite ih iz kalupa uz pomoć noža.
Dok se korpice hlade napravite limun kremu. Limunove dobro operite i obrišite. Narendajte koricu i ostavite sa strane.
Pomješajte u šerpici procijeđen sok od limuna i šećer. Stavite na šporet na nižu temperaturu i zagrijavajte, mješajući stalno, dok se šećer ne istopi. Izmutite žumanca i celo jaje, sklonite sirup od limuna sa šporeta i lagano ga dodavajte umućenim jajima neprestano mješajući. Vratite sve u šerpicu, pa na šporet i zagrijavajte na niskoj temperaturi dok se smesa ne zgusne (mešajte često) – 10 do 15 minuta.
Sklonite sa šporeta, prespite u posudu i ostavite da se malo ohladi. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se korpice od kokosa u potpunosti ne ohlade. Sipajte limun kremu u korpice (1 ili 1,5 kašičicu po korpici). Ukrasite voćem prije služenja.
Napomena: kokos korpice (bez kreme) možete napraviti unaprijed i držati u zamrzivaču u dobro poklopljenim plastičnim posudicama do upotrebe.

0 komentari :

Objavi komentar