Svako vrijeme ima nešto ‘svoje’ po čemu ga se sjećamo, pa su tako
kasne 80-te iznjedrile popularni Lambada ples. U to sam vrijeme bila
klinka i sjećam da smo doslovce svi pokušavali plesati lambadu, neki
više, neki manje uspješno. Jer nije to ni bilo baš tako jednostavno –
trebalo je dobrano uvijati kukovima i imati ritma podosta. Da, sviđala
mi se lambada iako sam je najčešće uvježbavala plesati iza zatvorenih
vrata ispred ogledala
A izgleda da se Lambada u to doba nekome svidjela toliko da je čak
jednom kolaču dopalo to ime – Lambada kolač, kocke, torta…sredinom
90-tih ovaj je kolač bio neizbježan u većini domova i rijetke su bile
domaćice koje nisu znale napraviti Lambadu. Onda se ta strast oko
Lambade pomao stišala, pa je i ovaj kolač nekako pao u zaborav i postao
sasvim obični kremasti kolač. I to sasvim nezasluženo. Jer ova je
kremasta poslastica toliko fina, raskošnog okusa, razigrane strukture i
predivnog kolorita – ma baš kao i sam ples Lambada
Ovu svoju prvu Lambadu radila sam u varijanti torte kao poklon svojoj
djevojčici za 8. roćkas, no možete ga napraviti i kao obični kremasti
kolač u tepsiji koji će se rezati na kocke i tako posluživati. U svakom
slučaju, uživancija je zagarantirana!
Lambada
POTREBNO: Za biskvit:
6 jaja
13 dkg šećera
13 dkg brašna
1/2 praška za pecivo
2 žlice mlijeka
Za žutu kremu:
1 l soka od naranče
3 pudinga od vanilije
8 žlica šećera
Za bijelu kremu:
500 ml mlijeka
6 žlica brašna
2 žlice gustina
6 žlica šećera
20 dkg margarina
Za čokoladnu glazuru:
20 dkg čokolade za kuhanje
5 dkg maslaca
3 žlice ulja
I još: keksi pettit beure PRIPREMA:
Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Miksati žumanjke sa
šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od
bjelanjaka. Izliti u namašćen lim, poravnati i peći u pećnici na 180ºC
25 minuta. Pečeni biskvit preliti sa nekoliko žlica mlijeka.
Za žutu kremu pomiješati puding sa šećerom i jednim dijelom soka od
naranče. Ukuhati u preostali sok, kuhati dok se ne zgusne. Još vrućom
kremom zaliti biskvit. Preko kreme odmah složiti red keksa kratko
umočenih u mlijeko. Ohladiti.
Za bijelu kremu pomiješati brašno, gustin i šećer sa jednim dijelom
mlijeka pa ukuhati u preostalo kipuće mlijeko. Kuhati par minuta dok se
krema ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješati prethodno izrađen margarin.
Bijelom kremom premazati red keksa. Preko bijele kreme nanijeti
čokoladnu glazuru koju ste napravili tako da se čokolada otopi sa
maslacom i uljem.
Mađarica od glatkog tijesta
Sastojci za tijesto:
400 g brašna
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja
3 žlice šećera
Malo soli
Pola praška za pecivo
Voda
Krema:
1 l mlijeka
3 pudinga vanilija
100 g
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
…Read More
Najbolji uštipci
Sastojci:
300 g brašna
mala kašikica soli
3 jaja
50 g putera ili margarina
10 g svežeg
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
kvasca
1 kašikica šećera
45 ml mlake vode
ulje za przenje za prženje
Pripr…Read More
Kolač sa kikirikijem
Sastojci za kore:
6 bjelanjaka
6 kašika šećera
6 kašika mljevenog kikirikija
1 prašak za pecivo
2 kašike
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
brašna
Krema:
6 žumanjaka
600 ml mlijeka
4 kašike šeće…Read More
Kolač sa jabukama i čokoladom
Sastojci i priprema:
Jabuke, pekmez od jabuka, kakao, čokolada, šlag, sve sami sastojci koji obećavaju da će kolač biti dobar…
Biskvit:
2 žumanjka
200 grama šećera
200 ml ulja
2 kašike kakao
(adsbygoogle = window.ad…Read More
0 komentari :
Objavi komentar