1. studenoga 2014.

Lambada



Svako vrijeme ima nešto ‘svoje’ po čemu ga se sjećamo, pa su tako kasne 80-te iznjedrile popularni Lambada ples. U to sam vrijeme bila klinka i sjećam da smo doslovce svi pokušavali plesati lambadu, neki više, neki manje uspješno. Jer nije to ni bilo baš tako jednostavno – trebalo je dobrano uvijati kukovima i imati ritma podosta. Da, sviđala mi se lambada iako sam je najčešće uvježbavala plesati iza zatvorenih vrata ispred ogledala :D A izgleda da se Lambada u to doba nekome svidjela toliko da je čak jednom kolaču dopalo to ime – Lambada kolač, kocke, torta…sredinom 90-tih ovaj je kolač bio neizbježan u većini domova i rijetke su bile domaćice koje nisu znale napraviti Lambadu. Onda se ta strast oko Lambade pomao stišala, pa je i ovaj kolač nekako pao u zaborav i postao sasvim obični kremasti kolač. I to sasvim nezasluženo. Jer ova je kremasta poslastica toliko fina, raskošnog okusa, razigrane strukture i predivnog kolorita – ma baš kao i sam ples Lambada ;)  Ovu svoju prvu Lambadu radila sam u varijanti torte kao poklon svojoj djevojčici za 8. roćkas, no možete ga napraviti i kao obični kremasti kolač u tepsiji koji će se rezati na kocke i tako posluživati. U svakom slučaju, uživancija je zagarantirana!

Lambada

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPOTREBNO:
Za biskvit:


  • 6 jaja
  • 13 dkg šećera
  • 13 dkg brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 žlice mlijeka
Za žutu kremu:
  • 1 l soka od naranče
  • 3 pudinga od vanilije
  • 8 žlica šećera
Za bijelu kremu:
  • 500 ml mlijeka
  • 6 žlica brašna
  • 2 žlice gustina
  • 6 žlica šećera
  • 20 dkg margarina
Za čokoladnu glazuru:
  • 20 dkg čokolade za kuhanje
  • 5 dkg maslaca
  • 3 žlice ulja


I još: keksi pettit beure
PRIPREMA:
  1. Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Izliti u namašćen lim, poravnati i peći u pećnici na 180ºC 25 minuta. Pečeni biskvit preliti sa nekoliko žlica mlijeka.
  2. Za žutu kremu pomiješati puding sa šećerom i jednim dijelom soka od naranče. Ukuhati u preostali sok, kuhati dok se ne zgusne. Još vrućom kremom zaliti biskvit. Preko kreme odmah složiti red keksa kratko umočenih u mlijeko. Ohladiti.
  3. Za bijelu kremu pomiješati brašno, gustin i šećer sa jednim dijelom mlijeka pa ukuhati u preostalo kipuće mlijeko. Kuhati par minuta dok se krema ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješati prethodno izrađen margarin. Bijelom kremom premazati red keksa. Preko bijele kreme nanijeti čokoladnu glazuru koju ste napravili tako da se čokolada otopi sa maslacom i uljem.
  4. Ohladiti, ukrasiti po želji i poslužiti!
Dobar tek :)

0 komentari :

Objavi komentar