Sastojci: | Količina: |
---|---|
- brašno | 450 grama |
- margarina | 200 grama |
- jaja | 2 |
- soli | kašičica |
- mleka | 2 dcl. |
- kvasca pola | paketića |
- šećera | kašičica |
- voda | 1 dcl. |
- suvo grožđe nekoliko | zrna |
- med za | premaz |
Uputstvo za pripremu:
-
U mlakoj vodi rastvoriti kvasac i kašičicu šećera. Ostaviti da nadođe. Za to vreme u brašno dodati so, jaja, mleko i 120 grama omekšalog margarina. na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo. Prekritit krpom i ostaviti da se udvostruči. Nadošlo testo premesiti i praviti loptice.
-
Od svake loptice napraviti valjke i vezati svaki valjak u čvor.
-
Čvor je telo ptičice. Od jednog kraja oblikovati glavu i kljun, a drugi kraj malo pritisnuti i zaseći nožem da oblikuje rep.
-
Suvo grožđe iseći na pola ili četvrtine, pa ih staviti kao oči ptičicama. Ptičice poređati u nauljen pleh i šeći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Vruće ptičice premazati medom.
Preuzeto sa: http://zena.blic.rs/recepti/Peciva-i-pite/23305/Medene-pticice
0 komentari :
Objavi komentar