27. kolovoza 2014.

Tortice sa krem sirom prelivene slatkom od malina

Magija savršenog ukusa. Ove slatke tortice su naprosto neodoljive. Jednostavno ih je napraviti, a možete ih preliti slatkom od bilo kog bobičavog ili šumskog voća.


Na blogu Wildeinthekitchen,  koristili su za koru čokoladne keksiće, ali vi možete koristiti bilo koje slatke keksiće ili grubo mljeveni keks po želji.
Preliv je vrlo važan – to može biti slatko, džem ili domaći pekmez od malina, kupina, jagoda, borovnica, … Sastojci su više nego jednostavni, a ideja je, složićete se, divna. Ovo je brzi desert koji će se dopasti svakom gostu.

Sastojci:
tortice sir maline 1

Za koru:
  • 6 čokoladnih keksića
  • 1 kašika putera
  • 1 kašičica šećera
  • Mrvica soli
Za kremu:
  • 220 – 230 gr krem sira
  • 1/4 šolje (od 250 ml) + 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašika višenamjenskog brašna
  • 1 jaje, lagano umućeno
  • 60 gr bijele čokolade otopljene
  • 1 kašika slatkog vrhnja
  • 2 kašike kiselog vrhnja
  • 1/4 šolje slatka ili džema od malina (ili drugog bobičavog ili šumskog voća)
  • 1 kašičica soka od limuna
Obložite veći kalup za mafine sa 6 papirnih korpica (možete i 12 manjih, odnosno standardne veličine). Zagrijte rernu na 160C.
tortice sir maline 2


Izmrvite keksiće u mlinu (ili oklagijom u vrećici), pa ih pomješajte dobro sa puterom, šećerom i solju. Bitno je da keksići ovlaže. Po jednu kašiku ove smjese utisnite u dno kalupa. Pecite 5 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi dok pripremite fil.

U većoj posudi pomješajte krem sir, šećer i vanilu. Mutite mikserom dok se sve lijepo ne sjedini. Dodajte brašno i umućeno jaje, pa dobro izmiješajte. Ubacite i otopljenu bijelu čokoladu, pa vrhnje za kuhanje i kiselu pavlaku. Izmiksajte sve dobro.
U manjoj posudi pomiješajte slatko od malina i limunov sok. Ubacite po 1/3 šolje krem sir smjese preko pečenih kora od keksića, pa sve poravnajte. Pospite slatkom od malina, pa malo pomiješajte po vrhu čačkalicom.


Pecite tortice 20-tak minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade u potpunosti. Stavite ih u frižider na minimalno 3 sata prije služenja.

Related Posts:

  • Poljupci s medom 250 g lješnika 200 g šećera 2 bjelanceta 25 g kakao praha 25 g meda 70 g čokolade za kuhanje 70 ml slatke pavlake sol Priprema Izblendirajte lješnike sa šećerom. Prebacite smjesu u sud, dodajte med i prosijani ka… Read More
  • Čokoladni ekleri Poslastice napravljene od kuhanog tijesta su veoma delikatne i rijetko se odlučujemo da ih pravimo sami. Ali, ako ste dovoljno hrabri da pokušate, evo sjajnog recepta za čokoladne eklere. Hrskavo tijesto punjeno mirisn… Read More
  • Lisnato tijesto s jagodama / VIDEO / Jagode su najsavršenije ljetno voće. Košarice s jagodama napravite kada ste u prilici da impresionirate i najzahtjevnije. Ovaj recept je savršen završetak za fino ljetno jelo. Košarice od lisnatog tijesta su punjene sa svj… Read More
  • Twix tart Ako volite čokoladice, posebno one sa karamelom i čokoladom onda ste vi prava osoba za tviks tart. To će biti vječna “slatka ljubav”. Na blogu Browneyedbaker smo pronašli ovaj divni recept, a vjerujemo da će se o… Read More
  • Rolat sa plazmom i nutelom Za pun ukus keksa i čokolade... Potrebni sastojci: 300g mljevenog plazma keksa 200g putera kašika šećera u prahu šolja kako praha 200g nutele Priprema: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).pus… Read More

0 komentari :

Objavi komentar