27. kolovoza 2014.

Tortice sa krem sirom prelivene slatkom od malina

Magija savršenog ukusa. Ove slatke tortice su naprosto neodoljive. Jednostavno ih je napraviti, a možete ih preliti slatkom od bilo kog bobičavog ili šumskog voća.


Na blogu Wildeinthekitchen,  koristili su za koru čokoladne keksiće, ali vi možete koristiti bilo koje slatke keksiće ili grubo mljeveni keks po želji.
Preliv je vrlo važan – to može biti slatko, džem ili domaći pekmez od malina, kupina, jagoda, borovnica, … Sastojci su više nego jednostavni, a ideja je, složićete se, divna. Ovo je brzi desert koji će se dopasti svakom gostu.

Sastojci:
tortice sir maline 1

Za koru:
  • 6 čokoladnih keksića
  • 1 kašika putera
  • 1 kašičica šećera
  • Mrvica soli
Za kremu:
  • 220 – 230 gr krem sira
  • 1/4 šolje (od 250 ml) + 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašika višenamjenskog brašna
  • 1 jaje, lagano umućeno
  • 60 gr bijele čokolade otopljene
  • 1 kašika slatkog vrhnja
  • 2 kašike kiselog vrhnja
  • 1/4 šolje slatka ili džema od malina (ili drugog bobičavog ili šumskog voća)
  • 1 kašičica soka od limuna
Obložite veći kalup za mafine sa 6 papirnih korpica (možete i 12 manjih, odnosno standardne veličine). Zagrijte rernu na 160C.
tortice sir maline 2


Izmrvite keksiće u mlinu (ili oklagijom u vrećici), pa ih pomješajte dobro sa puterom, šećerom i solju. Bitno je da keksići ovlaže. Po jednu kašiku ove smjese utisnite u dno kalupa. Pecite 5 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi dok pripremite fil.

U većoj posudi pomješajte krem sir, šećer i vanilu. Mutite mikserom dok se sve lijepo ne sjedini. Dodajte brašno i umućeno jaje, pa dobro izmiješajte. Ubacite i otopljenu bijelu čokoladu, pa vrhnje za kuhanje i kiselu pavlaku. Izmiksajte sve dobro.
U manjoj posudi pomiješajte slatko od malina i limunov sok. Ubacite po 1/3 šolje krem sir smjese preko pečenih kora od keksića, pa sve poravnajte. Pospite slatkom od malina, pa malo pomiješajte po vrhu čačkalicom.


Pecite tortice 20-tak minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade u potpunosti. Stavite ih u frižider na minimalno 3 sata prije služenja.

Related Posts:

  • Čokoladna pavlova s jagodama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Čokoladne beze kore: - 6 bjelanjaka - 250gr šećera - 1 žličica bijelog octa - 1 žličica gustina - 4 žličice gorkog kakaa Priprema: 1. Zagrijte pećnicu na 150 … Read More
  • Anđeoski kolač s kremom od jagoda Lagana, ukusna i šarena ljetna poslastica nezaboravnog okusa ... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KOLAČ: 400 g šećera u prahu160 g mekog brašna za kolače, prosijanog12 bjelanacaveći prstohvat soli1 ka… Read More
  • Najjednostavnija čokoladna torta koja se topi u ustima Volite li vi one torte koje se ne peku, prepune su namirnica koje obožavamo, jednostavne su i brze za napraviti? Upravo takva je ova čokoladna torta od keksa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spoj … Read More
  • Slatki kolač od marcipana Marcipan i brusnice izvrsna su kombinacija, a zbog antioksidansa u brusnicama, i zdrava (za 6-8 osoba) 0,5 kg marcipana 15 dag bijele čokolade 15 dag sušenih brusnica + 2 žlice brusnica za ukras 15 dag neslanih pi… Read More
  • Snickers recept: Čokoladice gotove u 20 minuta Snickers su jedne od najpopularnijih čokoladica, a krasi ih bogat okus čokolade, karamele i prženog kikirikija.  Želite li ovaj slatki užitak napraviti sami donosimo jednostavan recept gotov u svega 20 minuta, a … Read More

0 komentari :

Objavi komentar