Ako volite čokoladice, posebno one sa karamelom i čokoladom onda ste vi prava osoba za tviks tart. To će biti vječna “slatka ljubav”.
Na blogu Browneyedbaker smo pronašli ovaj divni recept, a vjerujemo da će se ovaj tart, koji možete rezati u keksiće savršeno slagati uz vašu popodnevnu kafu ili čaj.
Sastojci:
Da biste napravili koru prvo dobro izmiješajte brašno, šećer i so, ubacite i puter, pa mješajte dok ne dobijete smjesu koja liči na pjesak ili griz i dok se puter ne sjedini sa drugim sastojcima. Dodajite lagano i umućeno jaje i miješajte dok se sve ne sjedini.
Na blogu Browneyedbaker smo pronašli ovaj divni recept, a vjerujemo da će se ovaj tart, koji možete rezati u keksiće savršeno slagati uz vašu popodnevnu kafu ili čaj.
Sastojci:
Za hrskavu koru:
- 1½ šolja (od 250 ml) višenamjenskog brašna
- ½ šolje šećera u prahu
- Mrvica soli
- 9 kašika neslanog putera (oko 120-130 gr), ohlađenog i izrezanog na sitne kockice (od 1 cm)
- 1 jaje, lagano umućeno
Za karamel fil:
- ½ šolje + 1 kašičica slatkog vrhnja
- 4 ½ kašika kondenzovanogn mlijeka
- ½ šolje šećera
- 6 kašika šećernog sirupa (kuhajte šećer i vodu u odnosu 1:2 dok ne dobijete gustinu sirupa – možete dodati i 1 vanilin šećer i krišku limuna)
- 2 kašike vode
- 2 kašike neslanog putera, na sobnoj temperaturi, izrezan na vrlo male kockice
Za čokoladni preliv:
- 200 gr mliječne čokolade, nasjeckane
- 5 kašika slatkog vrhnja
Da biste napravili koru prvo dobro izmiješajte brašno, šećer i so, ubacite i puter, pa mješajte dok ne dobijete smjesu koja liči na pjesak ili griz i dok se puter ne sjedini sa drugim sastojcima. Dodajite lagano i umućeno jaje i miješajte dok se sve ne sjedini.
Tijesto stavite u nauljenu duguljastu tart tepsiju dimenzija 35×10 cm, pa sa njim obložite dno i stranice tepsije. Uklonite višak tijesta sa rubova i stavite tepsiju sa testom u zamrzivač na 30 minuta.Rernu zagrijte na 200C, izbušite testo viljuškom, pokrijte koru aluminijumskom folijom – pritisnite je uz koru da se gotovo zalijepi – pokrijte i stranice. Pecite 20 do 25 minuta. Skinite lagano foliju, a ako se tart kora podigla lagano je pritisnite kašikom da se spusti. Vratite u rernu, pa pecite još 10 do 15 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme napravite karamel fil. U šerpici na nižoj temperaturi pomješajte slatko vrhnje i kondenzovano mlijeko, pa mješajte stalno dok se zagrijava – sve dok se sastojci ne sjedine. Skinite sa šporeta i pokrijte da bi krema ostala topla.
U posebnoj šerpici pomješajte šećer, šećerni sirup i vodu i zagrejavajte na nižoj temperaturi dok se šećer na istopi. Povećajte temperaturu i ostavite, bez mješanja, da krčka dok smjesa ne dostigne temperaturu od 120C (proverite kuhinjskim termometrom). Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter i mješavinu sa vrhnjem (sipajte lagano da se ne bi stvorili balončići). Vratite na šporet, na srednju temperaturu i mješajte stalno dok smjesa ne dostigne temperaturu od oko 115C. Uspite dobijenu karamel smjesu preko pečene kore i ostavite da se ohladi i stegne – oko 30 minuta.
Ostaje vam još da napravite čokoladni preliv. Vrhnje stavite u šerpicu, pa na šporet da se zagrijava, kada krene da lagano krčka ubacite nasjeckane komadiće čokolade. Sklonite sa šporeta odmah i ostavite da se čokolada kratko topi, pa onda sve dobro izmješajte. Sipajte preko karamel sloja i zagladite. Tart stavite u frižider na minimalno 30 minuta. Ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta prije rezanja.
0 komentari :
Objavi komentar