Poslastice napravljene od kuhanog tijesta su veoma delikatne i rijetko se odlučujemo da ih pravimo sami. Ali, ako ste dovoljno hrabri da pokušate, evo sjajnog recepta za čokoladne eklere.
Hrskavo tijesto punjeno mirisnom kremom, a sve preliveno divnom topljenom čokoladom. Zvuči kao najljepša ljubavna poezija, zar ne? Riječ je o čokoladnim eklerima, poslastičarskom klasiku, a Chocablog vas uči kako da ih napravite sami.
Potrebni sastojci:
- 60 g putera
- 160 ml hladne vode
- 100 g brašna
- 3 jaja
- 300 ml slatke tučene pavlake
- Kašika ekstrakta vanile ili sjemenke
- Kašika šećera u prahu
- 100 g tamne čokolade
- 15 g putera
Uključite rernu da se grije na 220 C, a pleh za pečenje obložite masnim papirom.
Tijesto:
U manjoj posudi izmješajte vodu i puter i sve stavite na šporet da se topi na srednje jakoj temperaturi. Zagrijavajte sve dok se puter potpuno ne rastopi, voda počne da vri. Kad je voda sa puterom prokuhala, smanjite temperaturu i dodajte brašno i kuhajte, stalno mješajući 3-5 minuta dok tijesto ne počne da se odvaja od stenki posude i dobije oblik lopte.
Kuhano tijesto ostavite sa strane da se lagano prohladi.
Jaja lagano umutite i ostavite oko 2 kašike smjese za kasnije, a ostatak umješajte u tijesto uz pomoć drvene varjače, pa sve energično mješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Smjesu uspite u poslastičarski špric ili običnu kesicu za zamrzivač pa odrežite jedan vrh ( da otvor bude malo širi) i istiskajte tijesto na pleh za pečenje u ravni, malo duži oblik, pa sve premažite ostatkom jaja.
Temperaturu u rerni smanjite na 180C, pa pecite 8-10 minuta dok se ekleri lijepo ne napuhnu i poprime zlatnu boju. Izvadite eklere i lagano ih presjecite popola horizontalno, pa polovice poslažite na pleh i pecite još pet minuta. Kad je sve gotovo izvadite eklere da se hlade, a vi u međuvremenu napravite kremu.
Istucite pavlaku za šlag sa šećerom i vanila ekstraktom, a čokoladu zajedno sa puterom otopite na pari. I sad je vrijeme da spojite vaše eklere.
Na jednu polovicu tijesta uz pomoć šprica stavite kremu, poklopite drugom polovicom, pa sve prelijte rastopljenom čokoladom.
0 komentari :
Objavi komentar