31. kolovoza 2014.

Čokoladni ekleri

Poslastice napravljene od kuhanog tijesta su veoma delikatne i rijetko se odlučujemo da ih pravimo sami. Ali, ako ste dovoljno hrabri da pokušate, evo sjajnog recepta za čokoladne eklere.
Hrskavo tijesto punjeno mirisnom kremom, a sve preliveno divnom topljenom čokoladom. Zvuči kao najljepša ljubavna poezija, zar ne? Riječ je o čokoladnim eklerima, poslastičarskom klasiku, a Chocablog vas uči kako da ih napravite sami. 



Potrebni sastojci:

  • 60 g putera
  • 160 ml hladne vode
  • 100 g brašna
  • 3 jaja
  • 300 ml slatke tučene pavlake
  • Kašika ekstrakta vanile ili sjemenke
  • Kašika šećera u prahu
  • 100 g tamne čokolade
  • 15 g putera
Uključite rernu da se grije na 220 C, a pleh za pečenje obložite masnim papirom.
Tijesto:
U manjoj posudi izmješajte vodu i puter i sve stavite na šporet da se topi na srednje jakoj temperaturi. Zagrijavajte sve dok se puter potpuno ne rastopi, voda počne da vri. Kad je voda sa puterom prokuhala, smanjite temperaturu i dodajte brašno i kuhajte, stalno mješajući 3-5 minuta dok tijesto ne počne da se odvaja od stenki posude i dobije oblik lopte.
ekleri1



Kuhano tijesto ostavite sa strane da se lagano prohladi.
Jaja lagano umutite i ostavite oko 2 kašike smjese za kasnije, a ostatak umješajte u tijesto uz pomoć drvene varjače, pa sve energično mješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Smjesu uspite u poslastičarski špric ili običnu kesicu za zamrzivač pa odrežite jedan vrh ( da otvor bude malo širi) i istiskajte tijesto na pleh za pečenje u ravni, malo duži oblik, pa sve premažite ostatkom jaja.
ekleri2

Temperaturu u rerni smanjite na 180C, pa pecite 8-10 minuta dok se ekleri lijepo ne napuhnu i poprime zlatnu boju. Izvadite eklere i lagano ih presjecite popola horizontalno, pa polovice poslažite na pleh i pecite još pet minuta. Kad je sve gotovo izvadite eklere da se hlade, a vi u međuvremenu napravite kremu.
ekleri3

Istucite pavlaku za šlag sa šećerom i vanila ekstraktom, a čokoladu zajedno sa puterom otopite na pari. I sad je vrijeme da spojite vaše eklere.
Na jednu polovicu tijesta uz pomoć šprica stavite kremu, poklopite drugom polovicom, pa sve prelijte rastopljenom čokoladom.

Related Posts:

  • Vijenac s makom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Priprema 2h Tijesto: Kvasac razmrvimo u 4 žlice toplog mlijeka, dodamo 1 žlicu šećera, promiješamo i pokrijemo čistom krpom da se diže cca 30 min&nbs… Read More
  • Liège vafle Sastojci Broj osoba: 6 osoba Mere su u šoljama od 2,5 dl  paketić … Read More
  • Mini čizike (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Priprema 40 min U kalupe za muffine stavite papirnate košarice. Na dno svake stavite keks, ali tako da je prednja strana keksa sa motivom okrenuta p… Read More
  • MARSHMALLOW BROWNIES Čokoladne kocke koje se zovu brownies lahko je i brzo napraviti. To su čokoladom bogati mješanci  između kolača i keksa. Rade se s različitim sastojcima koji se dodaju onom osnovnom, čokoladi. Puno čokolade… Read More
  • Monte torta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ovisno od oblika i veličine pleha za pečenje u koji slažete sastojke, te o eventualnom ukrašavanju, po ovom receptu možete izraditi raskošnu tortu ili obični kolač.… Read More

0 komentari :

Objavi komentar