31. kolovoza 2014.

Rafaelo torta




















Recept smo pronašli na Moje Wypieki blogu i savršeno će poslužiti kao rođendansko iznenađenje dragoj osobi.

Potrebni sastojci:

Za kore:
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 170 g brašna
  • 40 g putera
rafaelo2

Za kremu
  • 300 ml pavlake za šlag
  • 250 ml pavlake od kokosa
  • 200 g bijele čokolade
  • 350 g maskarpone sira
  • 100 g kokosovog brašna
Dodatni sastojci
  • 1 šolja amareto likera ili blagog čaja pomješanog sa 2-3 kašičice ekstrakta badema
  • 100 g listića badema
  • 30 g kokosovog brašna
  • Rafaelo kuglice za ukrašavanje


Svi sastojci za pripremu torte treba da budu na sobnoj temperaturi da bi sve uspjelo.
Počnite sa pripremom kora. Puter otopite i ostavite da se prohladi na sobnu temperaturu, a okrugli kalup za torte obložite masnim papirom.
rafaelo3

U većoj posudi, električnim mikserom mutite jaja, šećer i vanila ekstrakt dok ne postanu pjenasta, otprilike 7-10 minuta. Prosijano brašno iz tri puta pomješajte sa umućenim jajima i sve lagano sjedinite uz pomoć spatule ili varjače. Tokom posljednje ture brašna uspite i otopljeni puter. Smjesu sipajte u pripremljeni kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 175C, 35-40 minuta.
Kad je kora ispečena i ohlađena, horizontalno je presjecite na tri jednaka dijela i ostavite sa strane dok pripremate kremu.
Veče ranije, u šerpici na šporetu zagrijavajte slatku pavlaku i pavlaku od kokosa (ako ne možete naći tečnu pavlaku od kokosa koristite samo običnu) pa prelijte preko isjeckanih komadića bijele čokolade, mješajte da dobijete svilenkasti čokoladni sos. Ostavite čokoladu da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prekrijte plastičnom folijom i stavite na najmanje 12 sati u frižider. Sljedeći dan čokoladnu kremu umutite, sa maskarpone sirom, dodajte kokosovo brašno i sve dobro izmješajte.
Listiće badema kratko tostirajte na tavi i ostavite sa strane pa krenite sa sastavljanjem torte.
Prvu koru stavite na tanjir za posluživanje, prelijte je amaretom ili čajem pa premažite sa 1/3 kreme, odozgo stavite drugu koru pa ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.
Na kraju cijelu tortu premažite kremom, a sa strana zalijepite listiće badema. Po želji ukrasite rafaelo kuglicama i stavite na hlađenje.

Related Posts:

  • Sladoled torta sa rižinim pahuljicama Evo jedne veoma jednostavne i ukusne poslastice koja će biti sjajna rođendanska torta za sve one koji slave rođendan ljeti. Riječ je o sladoled torti sa hrskavom koricom od rižinih pahuljica. Pripremit' ćete je veoma brz… Read More
  • Čokoladne posudice Kako je umijeće imati i sačuvati, isto tako, čak više od toga napraviti, ali i imati ideju, kako  u kuhinji biti pravi umjetnik. Ako želite najmilijim pripremiti nešto očaravajuće, ove čokoladne korpice mogu biti pun p… Read More
  • Torta od lješnika i kafe Fenomenalan spoj mekanih i sočnih kora, sa bogatom kremom od lješnika i blagom aromom kafe sigurni smo da će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Recept smo pronašli na Caketime blogu. Potrebni sastojci: Za bi… Read More
  • Neodoljiva čokoladno kafena torta Sigurni smo da vam od samog naziva ove sjajne torte ide voda na usta, čokoladno-kafena sladoled torta zvuči jednostavno neodoljivo. Ova fenomenalna torta za koju smo recept na pronašli na blogu pod nazivom Food52&… Read More
  • Kremasta pita od kokosa. Ukoliko ne želite teške poslastice sa mnogo jaja, teškim kremama i mnogo oraha mi imamo pravi recept za vas, a u pitanju je kremasta pita od kokosa.Na blogu koji nosi naziv ASpicyperspective, pronašli smo recept za fen… Read More

0 komentari :

Objavi komentar