Recept smo pronašli na Moje Wypieki blogu i savršeno će poslužiti kao rođendansko iznenađenje dragoj osobi.
Potrebni sastojci:
Za kore:
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 170 g brašna
- 40 g putera
Za kremu
- 300 ml pavlake za šlag
- 250 ml pavlake od kokosa
- 200 g bijele čokolade
- 350 g maskarpone sira
- 100 g kokosovog brašna
Dodatni sastojci
- 1 šolja amareto likera ili blagog čaja pomješanog sa 2-3 kašičice ekstrakta badema
- 100 g listića badema
- 30 g kokosovog brašna
- Rafaelo kuglice za ukrašavanje
Svi sastojci za pripremu torte treba da budu na sobnoj temperaturi da bi sve uspjelo.
Počnite sa pripremom kora. Puter otopite i ostavite da se prohladi na sobnu temperaturu, a okrugli kalup za torte obložite masnim papirom.
U većoj posudi, električnim mikserom mutite jaja, šećer i vanila ekstrakt dok ne postanu pjenasta, otprilike 7-10 minuta. Prosijano brašno iz tri puta pomješajte sa umućenim jajima i sve lagano sjedinite uz pomoć spatule ili varjače. Tokom posljednje ture brašna uspite i otopljeni puter. Smjesu sipajte u pripremljeni kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 175C, 35-40 minuta.
Kad je kora ispečena i ohlađena, horizontalno je presjecite na tri jednaka dijela i ostavite sa strane dok pripremate kremu.
Veče ranije, u šerpici na šporetu zagrijavajte slatku pavlaku i pavlaku od kokosa (ako ne možete naći tečnu pavlaku od kokosa koristite samo običnu) pa prelijte preko isjeckanih komadića bijele čokolade, mješajte da dobijete svilenkasti čokoladni sos. Ostavite čokoladu da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prekrijte plastičnom folijom i stavite na najmanje 12 sati u frižider. Sljedeći dan čokoladnu kremu umutite, sa maskarpone sirom, dodajte kokosovo brašno i sve dobro izmješajte.
Listiće badema kratko tostirajte na tavi i ostavite sa strane pa krenite sa sastavljanjem torte.
Prvu koru stavite na tanjir za posluživanje, prelijte je amaretom ili čajem pa premažite sa 1/3 kreme, odozgo stavite drugu koru pa ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.
Na kraju cijelu tortu premažite kremom, a sa strana zalijepite listiće badema. Po želji ukrasite rafaelo kuglicama i stavite na hlađenje.
0 komentari :
Objavi komentar