16. prosinca 2014.

UN dijeta

S obzirom da dosta je tražena UN dijeta, ovdje ćemo objaviti dijetu, recepte, pozitivne i negativne strane ovog načina gubitka kilograma. Izvor za ovaj članak je velikim dijelom knjiga UN DIJETA – 90 DANA-“Strpljen – spašen!”  Molim Vas da također Vaša iskustva, bilo ona pozitivna ili negativna napišete pod komentare. Hvala! :-)


UN DIJETA – naziv nije dobila jer je dijeta ujedinjenih naroda, nego jednostavno na engleskomse zove undiet – što bi u slobodnom prijevodu značilo dijeta bez dijete. Znači kilogrami se tope iako ne ostajemo gladni. Ova dijeta pored skidanja suvišnih kilograma, čini promjenu u metabolizmu i to je garancija da se izgubljeni kilogrami neće vratiti. Dijeta traje 90 dana i za to vrijeme izgubi se 18- 25 kg. Ako je potrebno skinuti manje kilograma, dijeta se može prekinuti, ali neće doći do promjene u metabolizmu.
Dijeta uvijek počinje proteinskim danom, redoslijed se ne mijenja!
piletina i salata1. dan – PROTEINSKI DAN:
DORUČAK je uvijek isti  za sve dane– 90 dana VOĆE
Jede se uvijek u paru – 2 jabuke ili 2 kruške ili 2 naranče ili šaka sitnog voća.
un dijeta-salataRUČAK: Kuhano ili pirjano meso bez masnoće (piletina, puretina, govedina, svinjetina, meso od kunića, riba, morski plodovi, tofu, sejtan). Umjesto mesa možete pojesti 2 jaja ili komad sira. ili pak svježi bijeli sir u istoj količini kao i mesa. Mliječne proizvode ubrajamo u proteine (bjelančevine) te ih je zato dopušteno jesti samo taj dan. Uz navedene namirnice pripremite puno svježe salate i drugog povrća koje možete pirjati i ispeći, a da ostane hrskavo. Pojedite krišku kruha i pojedite 3 dl bistre juhe bez ikakvih dodataka. Juha može biti pripremljena i s jušnom kockom. Pojedite obvezatno na kraju objeda. Ne kombinirajte različite vrste proteina (meso i mliječne proizvode, meso i jaja ili jaja i mliječne proizvode). Salata se može jesti u neograničenim količinama.
VEČERA: Jedite istu hranu koju ste pripremili za ručak, ali bez juhe. Ako ste za ručak jeli meso, morate ga jesti i za večeru. Isto važi i za druge vrste odabranih namirnica. Za večeru pojedite upola manju količinu koju ste pojeli za ručak. Večerajte bez kruha!

2. dan – ŠKROBNI DAN
tikvice i krumpirRUČAK: Možete jesti grah, grašak, soju, leću, slanutak, rižu ili krumpir, sve to samo kuhano ili pirjano uz što manju količinu masnoće. Pojedite i krišku kruha te kuhano povrće ili salatu od raznovrsnog povrća. Dopuštena je samo 1 kriška kruha. Za škrobni dan neka vaš jušni temeljac bude pripremljen od povrća ili povrtne kocke za juhu. Toga dana jelovnik može sadržavati i heljdu, ječam, proso ili neku drugu vrstu žitarice (u zrnju).
VEČERA: Ista je kao i ručak, ali količinski upola manja i bez kruha.



3. dan – DAN UGLJIKOHIDRATA
spageti sa rajcicamaRUČAK: Kuhana tjestenina sa začinima i začinskim biljem, ili pizza s umakom od rajčica, odnosno umakom od različitog povrća i začina, ili pak bilo kakvo slano pecivo u veličini pizze. To može biti perec, slanac ili neko drugo slano pecivo pripremljeno od nedizanoga tijesta. Možete pripremiti i palačinke, ali naravno, bez jaja i mlijeka. Toga dana jelovnik može sadržavati i mljevene heljdu, ječam, proso ili neku drugu vrstu žitarice. 
VEČERA: Komad torte, ili 3 manja omiljena kolača, ili 3 kuglice sladoleda i obvezno 1 rebro tamne čokolade. Mljac! Ako niste ljubitelj slatkoga, uzmite slano pecivo - i 1 rebro tamne čokolade.
Kad su na redu ugljikohidrati, za večeru morate obvezatno pojesti slasticu i jedan red tamne čokolade. Ako ne volite slatko, za večeru pojedite ostatak ručka, ali čokolada je ipak obvezna -jedan red.
Prvi i drugi dan za ručak je dopušteno jesti kruh. integralni, naravno. Izbor je velik. Dopuštena je samo jedna kriška.
4.dan- VOĆNI DAN
un dijeta voceZa vrijeme »voćnog dana« jedite više puta dnevno, a stanke između obroka neka budu po 2 sata. Vjerojatno ćete na početku dijete pojesti više voća jer ćete biti gladni. Kad se organizam navikne na novi način prehrane i glad će se umiriti. Voće je zakon! Birajte ga po želji!
Dopušteno je jesti i suho voće, izbrojite 8 komada, bit će dovoljno. Voće je naročito ukusno kad je namočeno. Lakše ga je žvakati. Suho voće uvijek operite, a vodu u kojoj ste ga namakali možete popiti. Potražite nešpricano voće!
Za vrijeme »voćnih dana« jedite jezgričavo voće i sjemenke. Kupite paketić od 100 grama i razdijelite na četiri dijela. Jezgričavo voće i sjemenke sadrže biljne masnoće koje u većim količinama nisu zdrave. Slano i jače pečeno je zabranjeno. Ako ne volite predloženo jelo, zamijenite ga svježim ili suhim voćem.
Meso možete varirati po volji, a prednost ima meso bez masnoće: piletina i puretina i njihove kvalitetne prerađevine, a potom riba. Ne volite meso? Vegetarijanac ste? Unutar mesnoga dana imate puno mogućnosti. Izberite proizvode koji sadrže manje masnoća, ali kvalitetnih.
Birajte kvalitetne namirnice, radije manje nego više. Korisno je pročitati deklaraciju na pakovanju. Nevidljive masti, skriveni šećer, sol i drugi dodaci štete i kad niste na dijeti. Kada odlazite u kupovinu pridržavajte se pravila: manje je više! Budite dosljedni! Kupujte samo ono sa spiska! Novac ćete trebati za novu odjeću.
VODENI DAN – Jednom mjesečno morate imati vodeni dan (svaki 29. dan), koji mora slijediti vitaminski (voćni) dan, a za njim slijedi proteinski dan. Tijekom »vodenog dana« pijte samo vodu.Voda je obvezno piće i svih ostalih dana!


PIĆE ZA VRIJEME TRAJANJA DIJETE
vodaPijte najmanje 2 Iitre vode na dan, može i više. Pijte također čajeve, voćne sokove i sokove od povrća. Pažnja: sokovi od voća i povrća su obrok! Alkohol zaustavlja postupak mršavljenja pa je stoga tijekom dijete zabranjen.
I jedan mali savjet, koji je jako bitan- Tijekom dijete kontrolirajte krvni tlak i krvnu sliku. Ako imate ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća, svakako se posavjetujte s liječnikom prije početka dijete. Ne pokušavajte ništa što bi Vam više naškodilo nego koristilo. Zdravlje je na prvom mjestu i sami za njega odgovarate. Kilograme radije gubite uz pomoć liječnika.

0 komentari :

Objavi komentar