19. prosinca 2014.

Orahnjača



ReceptOrahnjaca
Sastojci: Tijesto:

pšenično brašno, bijelo
kvasac, svježi
35 g suhi kvasac
sol
mlijeko kravlje, punomasno
125 g maslac, neslani
125 g šećer, kristal
0,5 kom limun
3 kom jaje kokošje (cijelo)
1 kom limunova korica
2 kom žutanjak kokošji (sirovi )

Nadjev:
500 g orah, suhi
500 g orah, sirovi
150 g šećer, kristal
50 ml sok od limuna (prirod. svježi)
1 kom vanilin šećer
0,5 kom limun
10 g maslac, neslani
100 g grožđice
2 dl mlijeko kravlje, punomasno
0,3 dl tamni rum

Priprema:
Malo brašna, na vrh noža soli i i kocku svježeg kvasca pomiješajte s 1 dl toplog mlijeka da dobijete rijetko tijesto i ostavite na toplo da se diže. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim jedno po jedno tri cijela jaja.
Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući s 1 dl toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine.
Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanili-šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 2 dl mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 0,3 dl ruma i ostavite da se ohladi.
Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto „odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore.
Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u rolat i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom.


Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih, otprilike jedan sat, dok ne budu pečene.

domacikolaci.net

Related Posts:

  • Punjene teleće rolnice Sastojci 1 veza bosiljka8 tankih telećih šnicli (po 80 g)so, biber1 kašika senfa400 g kupusa ribanca2 kaši… Read More
  • Pikantni hamburger Sastojci 500 g mlevene junetine2 kašike maslinovog ulja50 g ajvara jaje so, biberprezle 4 kašike maslinovo… Read More
  • Alzaški tanjir sa kiselim kupusom Sastojci 2 glavice luka2 kašike masti1 jabuka1,2 kg kiselog kupusa ribanca500 g dimljenog vrata ili karea2… Read More
  • Domaća čokolada Zašto da kupite kada možete da je napravite! Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200 g šećera1,5 dclvode250 g mleka u prahu1 kašika arome vanile70 g kakaa120 g margarinaPo želji lešnici… Read More
  • Obradujte sebe: Profiterole sa pistaćima POTREBNO: Za testo: 5 jaja, 125g putera, 135g (1 šoljica) brašna, 250ml (1 šoljica) vodeZa fil: 100g sitno seckanih pistaća, 150g pudinga od vanile, 150g šlaga, 100g šećeraZa preliv: 100 gr crne čokolade, šačica sitno s… Read More

0 komentari :

Objavi komentar