19. prosinca 2014.

Orahnjača



ReceptOrahnjaca
Sastojci: Tijesto:

pšenično brašno, bijelo
kvasac, svježi
35 g suhi kvasac
sol
mlijeko kravlje, punomasno
125 g maslac, neslani
125 g šećer, kristal
0,5 kom limun
3 kom jaje kokošje (cijelo)
1 kom limunova korica
2 kom žutanjak kokošji (sirovi )

Nadjev:
500 g orah, suhi
500 g orah, sirovi
150 g šećer, kristal
50 ml sok od limuna (prirod. svježi)
1 kom vanilin šećer
0,5 kom limun
10 g maslac, neslani
100 g grožđice
2 dl mlijeko kravlje, punomasno
0,3 dl tamni rum

Priprema:
Malo brašna, na vrh noža soli i i kocku svježeg kvasca pomiješajte s 1 dl toplog mlijeka da dobijete rijetko tijesto i ostavite na toplo da se diže. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim jedno po jedno tri cijela jaja.
Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući s 1 dl toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine.
Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanili-šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 2 dl mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 0,3 dl ruma i ostavite da se ohladi.
Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto „odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore.
Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u rolat i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom.


Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih, otprilike jedan sat, dok ne budu pečene.

domacikolaci.net

0 komentari :

Objavi komentar