Ovo je prava dama među kolačima. Kada poželite da napravite nešto zaista posebno, elegentno i ukusno birajte ovaj mus kolač.


Mekan, izdašan, lepog izgleda i fenomenalnog ukusa – mus kolač od borovnica predlažemo za posebne prilike, pa makar to bio dan kada samo sebe želite da nagradite nečim posebnim. Ideju smo pronašli na blogu Kaloria.
Sastojci:
Za koru:- 175 gr poluslatke čokolade
- 110-120 gr nezaslađene čokolade za kuvanje, naseckane
- 170 gr putera
- 1 ½ šolja (od 250 ml) šećera
- 4 veća jajeta
- 3/4 šolje višenamenskog brašna
- 70 gr šećera
- 1-2 kašike limunovog soka (sveže ceđenog)
- 1 kašičica sirupa od borovnica
- 1 veće belance
- 10 gr želatina u listićima
- 180 gr pirea od borovnica (izmiksane borovnice)
- 160 gr ohlađenog slatkog vrhnja
- 180 gr šećera
- 45 ml vode
- 200 gr slatkog vrhnja
- 45 ml mleka
- 60 ml glukoznog sirupa ili meda
- ½ kašičice ekstrakta borovnice
- 6 gr listova želatina
- Crvena i plava boja za hranu
Da biste napravili pire od borovnica samo ih izmiksajte i procedite kroz širu cediljku. Pomešajte u šerpici šećer, sok od limuna, sirup od borovnice i 20 gr pirea od borovnica i stavite ih na šporet na nižu temperturu da se zagrejavaju do temperature od 100C (proverite kuhinjskim termometrom). Tada umutite belance posebno, pa kada sirup dostigne temperaturu od 117C lagano ga u tankom mlazu sipajte u umućeno belance neprestano miksajući smesu. Mutite dok se smesa ne prohladi.
Listove želatine omekšajte u malo hladne vode. Zagrejte 100 gr pirea od borovnica, pa ubacite listove želatine – da se rastvore. Tu mešavinu (pirea i želatina) spojite sa preostalih 60 gr pirea od borovnica, pa sve pomešajte sa smesom sa umućenim belancetom.
Ohlađeno slatko vrhnje mutite električnim mikserom dok ne dobijete čvrst sneg, pa 1/3 umućenog vrhnja pomešajte sa smesom sa borovnicama, pa spojite sa ostatkom vrhnja.
Napunite kalupe, u kojima su kore, mus smesom, zagladite, pa stavite u frižider da se stegne.
Napravite glazuru. Pomešajte šećer i vodu u šerpici i stavite na šporet da prokuva. U drugoj šerpici odvojeno pomešajte vrhnje i mleko i stavite, takođe, na šporet da prokuva. Čim prokuva sklonite, pa pomešajte sa šećernim sirupom kada on dostigne temperaturu od 110C. Umešajte i glukozni sirup, sklonite sa šporeta, pa dodajte želatin. Izmešajte, ubacite ekstrakt borovnice, pa plavu i crvenu boju za hranu (po malo, dok ne dobijete željenu boju).
Kada se ohladi, izvadite kolače iz kalupa, pa ih prelijte glazurom. Ostavite u frižideru da se stegne.
lifepressmagazin
0 komentari :
Objavi komentar