29. listopada 2014.

TIJESTO ZA 15 MINUTA: Ukusne hrskave piroške!

Recept namjenjen domaćicama koje vole da prave piroške, ali ne žele dugo vremena da se „zamaraju“ oko tijesta. Tijesto ispadne mekano, ne lijepi se za ruke, dobro se mijesi i ne raspada se.



Ovo tijesto može da se koristi za bilo koju vrstu piroška, za pice i kiflice.
Sastojci:
  • 4 šolje (od 2 dcl) brašna (ponekad i malo više, zavisi od tipa brasna)
  • 2 kašike šećera
  • 1/5 kašičice soli
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 500 ml mlijeka (može da se zagrije, a i ne mora, probala sam i ovako i onako – rezultat je isti)
  • kesica suhog kvasca 11 gr.

Priprema:

 Sve sastojke pomiješati do homogene smjese. Staviti dobijenu smjesu u najlonsku kesu i ostaviti u frizider na 2 sata. To je to!

Poslije dva sata izvadite tijesto iz frižidera (ako ste ga tamo držali), lagano uvaljajte u brašno i pravite piroške sa bilo kojim filom.

Related Posts:

  • Punč pita Sastojci i priprema: Punc pita je kolac koji jako cesto pravim bas ovako po receptu moje mame i za sva veca slavlja obavezno se mora naci na stolu….. Sastojci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); za kore… Read More
  • Brzi čupavci od keksa a<Sastojci: cajni kolutici ili petit keks 250 gr. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); putera 400 gr. secera u prahu 200 gr. cokolade 100 gr. mljevenih oraha malo mlije… Read More
  • Sultanova slatka sarma Sastojci i priprema: Negdje je PASA LOKUM negdje SULTANOVA SLATKA SARMA, ovo je recept po kojem sam ja radila, jedino sam (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); pogrijesila … Read More
  • Lagane princes krofne Potrebno za tijesto: 250 ml vode 125 ml ulja 150 gr brasna prstohvat soli kasicica secera 4 veca jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ili 5 manjih Jos potrebno: … Read More
  • Brzi kolač od višanja, keksa i žutog fila Sastojci i priprema: Prosto nježan, ukusan kolač koji vas osvježava… Keks petit Fil sa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); višnjama: 500 grama višanja 12 kaši… Read More

0 komentari :

Objavi komentar